Categorieën

Service

Misstanden bij grootscheepse controle

Misstanden bij grootscheepse controle
Nieuws

Misstanden bij grootscheepse controle

  • Redactie
  • 16-10-2020
  • Nieuws
Misstanden bij grootscheepse controle

SCHIEDAM - Verschillende misstanden werden gistermiddag en -avond aangetroffen door medewerkers van Toezicht & Handhaving van de gemeente  Schiedam. Zij controleerden enkele Schiedamse panden, verspreid over de stad. Zo werden in een winkel onder meer illegale sigaretten en namaakgoederen gevonden.

In Schiedam-Oost, -West, -Centrum en Groenoord werden woningen gecontroleerd. In oost en west bleken in enkele gevallen de bewoners niet ingeschreven te staan bij de gemeente. Bij enkele woningen in west, het centrum en in Groenoord bleek juist dat degene die stond ingeschreven er feitelijk niet woonde. Die personen worden uitgeschreven.

In een woning in oost trof Stedin valse ijkzegels aan. De zegels zijn vervangen. In west was bij een woning mogelijk sprake van illegale kamerverhuur. In Schiedam-Centrum controleerde de gemeente een bedrijfspand naar aanleiding van overlastmeldingen. Er wordt onderzocht of de activiteiten in het pand in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan.

Tijdens de controles kwam een verhuurmakelaar in beeld die hoge provisie vraagt voor het bemiddelen in woonruimte en deze contant laat betalen. Hier wordt nader onderzoek naar ingesteld.

Bij een winkel aan de Boerhaavelaan werden ruim drieduizend illegale sigaretten aangetroffen en verder ook drie flessen sterke drank die niet mochten worden verkocht, een grote hoeveelheid illegale medicijnen en namaak merkparfums. De vondst leidde tot verschillende processen-verbaal.

De controle vond plaats door de interventieteams Woonoverlast en Ondermijning van de gemeente Schiedam in samenwerking met de politie, Stedin, Douane en Motus. De actie past volgens de gemeente in de regionale aanpak om vastgoedcriminaliteit tegen te gaan. "Criminelen gebruiken regelmatig huurwoningen of bedrijfspanden voor bijvoorbeeld het opslaan en verbergen van wapens. Door als verhuurmakelaar de huur contant te ontvangen, blijven criminelen uit het zicht van de overheid. Dit heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving."

Dit najaar richt de gemeente Schiedam zich, samen met de politie en andere organisaties, op het tegengaan van deze vastgoedcriminaliteit. Naast de aanpak van criminele netwerken gaat het om initiatieven als webinars en een campagne van Meld Misdaad Anoniem om verdachte omstandigheden te herkennen en te melden. Wordt een huurpand misbruikt door de onderwereld? Meld dit dan anoniem via T: 0800-7000, zo stelt de gemeente.