Minder straatroven en minder fouilleren tijdens Coronacrisis

30-09-2020 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM – De Coronacrisis heeft ook zijn weerslag op de openbare veiligheid. In het afgelopen half jaar is het aantal gewapende straatroven gedaald, mogelijk doordat er minder scholieren onderweg geweest zijn en er ook in het openbaar vervoer minder reizigers waren. Dat veronderstelt burgemeester Cor Lamers in zijn besluit om wel de aanwijzing van de veiligheidsrisicogebieden in Schiedam met een half jaar te verlengen.

Er was echter een toename van pogingen tot moord en doodslag en vuurwapenbezit. De impact van dergelijke incidenten blijft hoog, zegt Lamers, vandaar dat hij het verzoek van de politie inwilligt om de risicogebieden langer in stand te houden.

In deze gebieden mag de politie overgaan tot preventief fouilleren, maar ook hier is er een Corona-effect. “Om risico’s op eventuele besmetting met Covid-19 en gezondheidsproblemen te voorkomen is het instrument (preventief fouilleren) gedurende deze periode terughoudend ingezet”, schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad. Het beperkte zich tot negen acties.

“Het afgelopen half jaar werd bepaald door de opgelegde Corona-maatregelen. Dat heeft zijn weerslag gehad op het dagelijks leven in onze stad en op de wijze waarop de politie het preventief fouilleren heeft uitgevoerd”, zegt Lamers.

De politie adviseerde hem de bestaande veiligheidsrisicogebieden ongewijzigd te verlengen. Aanleiding is dat het aantal wapens dat de politie aantreft toegenomen is, ondanks de intensivering van het toezicht. Het aantal straatroven is gedaald, maar behalve (pogingen tot) moord en doodslag en vuurwapenbezit is ook de zware mishandeling toegenomen.

Er zijn aanzienlijk minder personen onderworpen aan een fouillering en er zijn minder voertuigen gecontroleerd. Er zijn geen horecagelegenheden bezocht. Dat heeft alles te maken met de omstandigheden en opgelegde Corona-veiligheidsmaatregelen.

Burgemeester Lamers: “De bestaande veiligheidsrisicogebieden zijn helaas koploper als het gaat om (gewapende) geweldsdelicten; hiervan vindt ruim twee derde plaats in de veiligheidsrisicogebieden. Daarnaast kan in deze wijken de sfeer snel omslaan in maatschappelijke onrust. Door het integrale samenwerkingsverband in de Spaanse Polder en ‘s-Graveland zijn de afgelopen jaren veel misstanden en criminele activiteiten aan het licht gekomen, waarbij vooral duidelijk is geworden dat er veel drugscriminaliteit aanwezig is in het gebied. Hierbij zijn verschillende strafrechtelijke interventies gedaan naar aanleiding van grote hoeveelheden verdovende middelen.”

Drugshandel gaat gepaard met andere criminele activiteiten, zoals geweld in de vorm van ripdeals en liquidaties. Er zijn de afgelopen jaren al veel maatregelen genomen. In de regio Rotterdam is door het project High Impact-delicten de aanpak van aan drugs gerelateerde delicten nog steeds speerpunt.

Ondanks de daling is het aantal straatroven in Schiedam nog te hoog, stelt de burgemeester. Tijdens de Coronacrisis hebben er in Schiedam vijftien straatroven en vier overvallen plaatsgevonden en zijn er zeventien (vuur)wapens aangetroffen. Er zijn vijf vuurwapens en 22 messen, ploertendoders, boksbeugels, stroomstootwapens en een imitatievuurwapen in beslag genomen. Meer dan twee derde van de delicten vindt plaats in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden.

Het Openbaar Ministerie is akkoord met het nieuwe aanwijzingsbesluit van Lamers om de veiligheidsrisicogebieden met een half jaar te verlengen. Lamers: “Vanuit het OM is aangegeven dat zij het zorgelijk vinden dat, ondanks dat er een lockdownsituatie was vanwege de Coronamaatregelen, er een aantal ernstige incidenten met (vuur)wapens heeft plaatsgevonden. Ook zijn er zorgen over de aanwijzingen dat steeds meer jongeren messen bij zich dragen. De preventieve fouilleringen zullen op gezette tijden worden uitgevoerd op last van de Officier van Justitie en zijn met duidelijke juridische waarborgen omgeven.”

Het gaat om het aaneengesloten gebied van Schiedam-Centrum, -Nieuwland en -Oost, begrensd door de Nieuwe Haven, Vlaardingerdijk, Burgemeester Van Haarenlaan, Hoekse Lijn, Schieveste, Hogenbanweg en Rotterdamsedijk.

Voorts om een deel van Groenoord, zowel Groenoord-Zuid als Groenoord-Midden.

In Schiedam-West betreft het de buurten tussen de Vlaardingerdijk en de Westfrankelandsestraat, maar ook het gebied tussen de Aleidastraat, BK-laan en Rubensplein. Voorts de Spaanse Polder en ’s-Graveland.Gerelateerd