Categorieën

Service

Minder Schiedammers met BKR-vermelding

Minder Schiedammers met BKR-vermelding
Nieuws

Minder Schiedammers met BKR-vermelding

  • Redactie
  • 22-03-2023
  • Nieuws
Minder Schiedammers met BKR-vermelding

SCHIEDAM - Schiedammers, vooral zij met ambitie, mopperen graag over de 'slechte rijtjes' waarin hun stad staat. We hebben er weer eentje, maar toch blijkt die vooral aanleiding voor 'goed nieuws'.

In Schiedam lukt het vierduizend mensen niet om hun schulden op tijd af te betalen. Dusdanig dat zij bij de BKR in Tiel worden geregistreerd. Schiedam staat daarmee tweede in het rijtje met steden met relatief veel mensen met betalingsachterstanden op hun kredieten. Maar: 2,5 jaar geleden waren dat 6400 stadgenoten.

Het Bureau Kredietregistratie doet precies waar het voor staat: kredieten registreren. Ook wordt aan het bureau in Tiel gemeld wanneer er echte achterstanden op de afbetaling zijn. Zo wordt bijgehouden wie het niet lukt zijn doorlopend krediet af te lossen volgens afspraak. BKR stelt dat deze achterstanden worden doorgegeven als die twee tot vier maanden na de vervaldatum niet zijn betaald.

Goed, Schiedam dus. Nummer twee in het rijtje met gemeenten met relatief veel mensen met betalingsachterstanden. Na Rotterdam, maar voor Den Haag. Volgens het jaaroverzicht van het BKR heeft 6,9 procent van de volwassen Schiedammers een registratie en daarmee een betaalachterstand. In Rotterdam geldt dat voor 7,3 procent van de mensen, in Den Haag voor 6,7 procent. Lelystad, Heerlen, Kerkrade en Vlaardingen volgen, met tussen de 5,8 en 5,6 procent te laat afbetalers. In Midden-Delfland, in het rijtje gemeenten met de minste mensen met betaalachterstanden, is dit 0,9 procent. Voor heel Nederland gemiddeld ligt het cijfer op 3,1 procent. 

Het goede nieuws: over het geheel neemt het aantal mensen met betaalachterstanden af. In 2018 lag dat voor Nederland op vier procent, en sindsdien daalt het. BKR stelt dat dit te maken heeft met spaarzamer handelen van de mensen en financiële ondersteuning van de overheid, in eerste instantie vanwege Corona en recenter voor de hoge energiekosten. En het nog betere nieuws voor de Schiedammers: ook in de tijd neemt het aantal mensen met achterstanden af. 

Zie ook dit artikel met de situatie 2,5 jaar geleden.

Nog meer goed nieuws: Schiedam staat niet in de top-10 van gemeenten met - relatief - de meeste mensen in een schuldsaneringstraject. Daaronder vallen mensen in de wettelijke schuldsanering, en die met een schuldsaneringskrediet en in de gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook al valt wellicht het ontbreken in die top-10 op meerdere manieren uit te leggen. Op één ook hier Rotterdam, met 0,9 procent van de volwassenen, en daarna veel Limburgse gemeenten. Voor Schiedam geldt dat minder dan 0,5 procent van de inwoners in de schuldsanering ‘zit’.

Nog enige relativering: in Nederland hebben volgens de cijfers van BKR ruim 7,8 miljoen mensen een consumptief krediet. Dat staat voor 54 procent van alle volwassen Nederlanders. Bedenk: ook rood staan op de betaalrekening wordt tot de consumptieve kredieten gerekend.