Mijn eerste nieuwjaarsreceptie

05-01-2020 Nieuws Erica Harreman


SCHIEDAM - Zaterdag 4 januari 2020, vanaf 16.00 uur, in de foyer van Theater aan de Schie, werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente gehouden voor de Schiedammer.

De entree was opmerkelijk: de fietsen tussen pop-up restaurant Femmes Fondue en Winter Village Schiedam wezen de weg aan de mensen die ‘binnendruppelden’. Voor we binnen waren, stuitten we op een man, voor de draaideur van theater en stadhuis. Hij had zijn wens voor 2020 op een bord geschreven: Wees zuinig op het verleden, het is ook het heden! Hij pleitte voor meer voorzichtigheid door de medemens in de binnenstad. Vele historische gebouwen worden door onoplettendheid beschadigd. Hij kwam niet naar binnen om te proosten op het nieuwe jaar. Dat deed hij wel lekker thuis.

Wat een heerlijk begin van 2020.

In de entreehal stonden de Andrew Sisters te spelen en te zingen. Alles voor 75 jaar vrijheid. De receptie, de foyer, het gedicht van de stadsdichter en de speech van de burgemeester ademden 75 jaar vrijheid.

Waar zouden wij zijn geweest zonder vrijheid? Welke vrijheid heb jij om je keuzes te maken? Waar staat vrijheid voor?

Mooie woorden om mee te nemen in 2020. Vier de vrijheid. Om in 2025 het 750-jarig bestaan van Schiedam te kunnen vieren. Laten we proosten op de toekomst.

De toekomst van Schiedam werd vertegenwoordigd door de Kinderraad, die certificaten uitdeelde met de vragen: Wat wil jij verbeterd hebben in Schiedam? En wat wil jij daarvoor doen?

Een mooi initiatief van de jeugd, die met veel energie zich wil inzetten voor de toekomst van Schiedam. En dat is hard nodig, want de Jeugd trok de gemiddelde leeftijd van de Schiedammer op de receptie lekker naar beneden.

In het kader van Dry January werd een alcoholvrije gin-tonic aangeboden. Toch fijn dat ook de gemeente meedoet aan de hedendaagse hypes.

Al met al een nieuwjaarsreceptie waar werd gelobbyd, genetwerkt, mensen in de rij stonden om de burgemeester de hand te schudden, vrijheid centraal staat, de jeugd de toekomst heeft, 750 jaar Schiedam wordt voorbereid en waar de drankjes en hapjes gratis zijn.

Alle indrukken waren overweldigend. Nu lig ik op de bank met een zak met ijs op mijn hoofd. Mijn persoonlijke verpleger brengt een kopje thee.
"Gaat het nog een beetje?"
Tja, dat weet ik tegen de tijd dat de bloemetjes weer bloeien en de zon hoog aan de hemel staat of zo...

Bekijk de foto'sGerelateerd