Michel Snoep: afscheid en eindbestemming

28-12-2016 Nieuws Redactie

Afscheid, van Michel Snoep

SCHIEDAM - Michel Snoep is overleden. Hij was de maker van het kunstwerk 'Afscheid', dat in 2013 in het Schreiershuisje op het hoofd te zien was.

De kunstenaar, die een groot deel van zijn leven doorbracht in Schiedam, nam afscheid in etappes: een vorm van dementie dwong hem de afgelopen jaren stapsgewijs steeds stapjes terug te doen. Maar hij laat veel kunst achter en blijft daarmee aanwezig.

”Ik ben een romanticus", zei Snoep over zichzelf. "Mijn werk is romantisch. Het symboliseert de vlucht uit de werkelijkheid, de eeuwige twijfel over waar naar toe te gaan, over weggaan of blijven, weg kunnen of moeten. Ergens anders is het altijd beter, maar zodra je bij ’ergens anders’ bent beland, gaat voor die plaats weer hetzelfde op. En uiteindelijk keer je terug naar waar je vandaan gekomen bent. Rusteloos.”

De kunstenaar is overleden. Op 57-jarige leeftijd. Hij was de levenspartner van RTV Rijnmond-verslaggever Jelle Gunneweg, de vader van Billy Bob en Mickey. Hij gaf twintig jaar les in schilderen op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In de Plantage laat hij het werk La destination suprème achter, 'het vliegtuig' rond de boom. De eindbestemming. ”Eerst moet de inhoud er zijn, dan zoek ik de vorm die er het best bij past", zei hij er zelf over. "Esthetiek zonder inhoud is leeg. L’art pour l’art, dat zegt mij niets.”


Gerelateerd