Metro stopt

18-04-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Een paar mensen zullen het heel goed nieuws vinden, en hopelijk veel meer mensen zullen het als slecht nieuws betittelen: het gratis dagblad Metro stopt ermee. Tenminste, als gedrukte krant.

Metro legde met ingang van 20 maart al het drukken en verspreiden van de kranten stil. Nu het de uitgever besloten dat er geen papieren dagblad meer zal verschijnen.

Voor de mensen die de treinen en de stations schoonhouden is dat ongetwijfeld goed nieuws, want de papieren krant werd gratis verspreid, met name via het openbaar vervoer en de doorgebladerde kranten bleven meestal in de trein achter. Op stations zorgden slordig meegenomen kranten soms voor troep, ook op station Schiedam-Centrum.

De lezers zullen het voortaan moeten doen met de website van Metro.

De Belgische uitgever Mediahuis, dat ook onder meer de NRC en Telegraaf en een serie regionale dagbladen uitgeeft, kwam tot het besluit omdat er door de Coronacrisis veel minder mensen van het ov gebruikmaken, naar verluidt 85 procent minder. Dat zorgde voor een forse terugloop aan adverteerders. Dat zal naar verwachting nog zeker een tijd aanhouden. Reclame is de enige inkomstenbron voor een gratis dagblad.

Met het stoppen van Metro als papieren krant komt er in Nederland een eind aan het fenomeen gratis krant. De Nederlandse editie van Metro startte op 21 juni 1999 en kreeg gelijk concurrentie van de toenmalige gratis Telegraaf-uitgave Spits. Metro was destijds een uitgave van enkele in Nederland gevestigde ondernemers met Metro International, dat onderdeel was van Kinnevik/MTG.

Op 12 september 2012 nam de Telegraaf Media Groep (TMG) Metro over en voegde het samen met Spits tot één krant. In 2000 was er nog kortstondig de gratis avondkrant News.nl (eveneens van TMG) en PCM/KPN hebben in de periode 2007/2008 circa anderhalf jaar de krant DAG uitgegeven. Van 2007 tot 2012 heeft Marcel Boekhoorn (Mountain Media) de gratis krant De Pers uitgegeven, waar vanaf 2009 ook het toenmalige Wegener in participeerde.

Metro International was ook enige tijd beursgenoteerd. Het van origine Zweedse bedrijf bestond sinds 1995 en werd in februari vorig jaar opgeheven. Gratis kranten bestaan nog wel in een aantal Europese landen, vooral in grote hoofdsteden – ook onder de naam Metro.Gerelateerd