Melkveehouders werken aan prima zuivel dicht bij de stad

09-04-2019 Nieuws Kor Kegel

Koeien zijn blij in de wei

SCHIEDAM – Drie biologische melkveehouders uit Midden-Delfland ontwikkelen een mobiele zuivelinstallatie om yoghurt, boter, karnemelk en kaas te maken. Zij willen het voor de consument en andere biologische melkveehouders mogelijk maken om te zorgen voor heerlijke zuivel. Met de installatie kan biologische melk verwerkt worden van diverse bedrijven zonder dat ze allemaal zelf een productieruimte nodig hebben. 
Zo combineren ze de beste ingrediënten: samen, lokaal, biologisch en een korte keten tussen producent en consument.  

De drie boerderijen bevinden zich op korte afstand van Schiedam. Hoeve Ackerdijk is gesitueerd aan de Rotterdamseweg 223 halverwege Overschie en bedrijvenpark Ruyven, tussen de Delftse Schie en de A13.  Het is de hoeve van Bas van den Berg. 
Boerderij Landlust staat aan de Oostgaag 27 ofwel de provinciale weg N468. Vanaf de A20 kom je er via het dorp Maasland. Hier houdt Roel van Buuren een veestapel van Jersey-koeien. 
Hoeve Rust-hoff heeft als adres Broekpolderweg 3 en dat is ook Maaslands grondgebied, maar aan de verbindingsweg tussen Maasland en de Vlaardingse Broekpolder. Het is het biologische rundveebedrijf van Jeroen van der Kooij.  

Bas van den Berg van hoeve Ackerdijk, Roel van Buuren van boerderij Landlust en Jeroen van der Kooij van hoeve Rust-hoff zijn op zoek naar mede-investeerders die willen bijdragen aan een gezond voedsellandschap. “Alle beetjes helpen! Als iemand ons wil steunen met een bedrag tot vijfhonderd euro, dan kan dat. Investeert iemand vijfhonderd euro of meer in onze mobiele zuivelinstallatie, dan staat daar in een periode van vijf jaar rendement tegenover. Dat kan zijn in natura, dus zuivel of vlees en eieren afkomstig van de boer, ofwel in ecologisch rendement met zorg voor weidevogels, bodembeheer en biodiversiteit, en ook sociaal rendement met speciale open dagen, weidevogelsafari’s en zo meer”, zegt Bas van den Berg.  

Bas, Roel en Jeroen zijn met hun plan onderdeel van Burgerboerderijen, die samen voor een gezond voedselsysteem zorgen met aandacht voor het landschap, cultureel erfgoed en biodiversiteit. 
Vanavond was er een informatieavond bij hoeve Ackerdijk.