Meldpunt wil ook van Schiedammers overlast vuurwerk horen

19-12-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Groen Links Schiedam wil graag weten hoe Schiedammers het vuurwerk in de komende weken ervaren. Het doet daarom mee met het meldpunt Vuurwerkoverlast.

“Schiedam stelt geen grote vuurwerkvrije zones in, omdat daar geen aanleiding toe is”. Dit stelde burgemeester Cor Lamers op vragen van Groen Links. Tegelijkertijd willen zes op de tien Nederlanders een vuurwerkverbod, aldus Katinka de Rover van de partij. "GroenLinks kan zich niet voorstellen dat Schiedammers daar anders over denken en wil zelf in kaart brengen hoe vuurwerkoverlast in Schiedam wordt ervaren.

"Voor de duidelijkheid: er komen wel enkele kleine vuurwerkvrije zones in de stad, vooral direct rond verzorgings- en verpleeghuizen. Daar zal een afsteekverbod gelden. Ook de omgeving van Schiedamse kinderboerderijen krijgt een vuurwerkvrije status.

Vanaf vandaag is het meldpunt Vuurwerkoverlast geopend. Ieder kan daar overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk melden. Het is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties.

De Rover: "We willen dat er meer gedaan wordt om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Het liefst zou GroenLinks zien dat vuurwerk alleen door professionals werd afgestoken. Een centrale vuurwerkshow op het Stadserf zou toch fantastisch zijn! De traditie blijft dan in ere, maar we zijn af van alle overlast, schade en ongelukken."

De meldingen worden verwerkt in een rapport dat over enkele weken aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Ook Lamers krijgt een rapport met de Schiedamse meldingen. “Dat de burgemeester zegt dat er geen aanleiding is voor vuurwerkvrije zones, is voor veel inwoners van Schiedam onbegrijpelijk", aldus De Rover. "Ik hoop dat we volgend jaar de discussie kunnen voeren op basis van informatie uit de stad, in plaats van informatie uit de toren.”

Het meldpunt is te bereiken via www.vuurwerkoverlast.nl.


Gerelateerd