Meisje dat Alice neerstak krijgt 'jeugd-tbs'

13-04-2021 Nieuws Redactie

Na haar dood liepen veel mensen mee in een stille tocht voor Alice; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een zestienjarige verdachte veroordeeld voor het doodsteken van de vijftienjarige Alice uit Schiedam. De rechtbank acht bewezen dat zij het slachtoffer heeft gestoken en verwerpt haar beroep op noodweer. Zij krijgt door de rechter achttien maanden jeugddetentie opgelegd. Ook wordt haar een zogenaamde voorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd met een verplichte klinische behandeling.

De verdachte stak op 12 augustus vorig jaar haar Schiedamse vriendin drie keer met een mes in het bovenlichaam. Daarbij is een steek door het hart Alice fataal geworden. Onduidelijk is gebleven wat zich voorafgaand en tijdens dit drama afspeelde. De verdachte uit Rotterdam-West heeft daarover geen openheid van zaken willen geven en heeft met haar verklaring over wat er is gebeurd kennelijk de werkelijke toedracht willen verhullen.

De psycholoog en psychiater hebben vastgesteld dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is en dat de kans op recidive matig tot hoog is, als de verdachte geen behandeling ondergaat.

De veroordeling was conform de eis van de aanklager. Zie ook dit artikel.

De rechtbank stelt dat 'gezien de ernst van het feit' geen andere reactie past dan het opleggen van een langdurige jeugddetentie. "De maximale detentiestraf voor een zestienjarige verdachte is vierentwintig maanden. Omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, en aan de verdachte een verplichte klinische behandeling, zal worden opgelegd, wordt een onvoorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van achttien maanden passend en geboden geacht."

De rechtbank zal de verdachte verplichten om een klinische behandeling te ondergaan door dit als bijzondere voorwaarde op te nemen bij een op te leggen voorwaardelijke PIJ-maatregel, ook wel bekend als ‘jeugd-tbs’. De voorwaardelijk op te leggen PIJ-maatregel zal bij eventuele tenuitvoerlegging verlengbaar zijn tot een termijn van maximaal zeven jaar, waarvan het laatste jaar voorwaardelijk.Gerelateerd