Megatransport tijdelijke Suurhoffbrug

10-05-2021 Nieuws Redactie

Passage van De Hef in Rotterdam-Centrum; foto's: Rijkswaterstaat/Eyecatcher


SCHIEDAM - Omdat het zulke mooie plaatjes oplevert: de tijdelijke Suurhoffbrug ging vannacht op transport. Vanaf de kade bij de voorbouwlocatie in Krimpen aan den IJssel ging het naar het Hartelcomplex. Daarbij werd Schiedam gepasseerd.

Tot dusver verloopt het transport 'succesvol', aldus Rijkswaterstaat. Vannacht gaat het vanaf het Hartelcomplex en de Harmsenbrug verder. In de nacht van vrijdag op zaterdag volgt dan de plaatsing op zijn stek op de Maasvlakte naast de bestaande Suurhoffbrug in de A15. "De planning van zowel het transport als de plaatsing is afhankelijk van het weer en het getij en kan daarom tot kort van tevoren wijzigen", aldus Rijkswaterstaat.

Het transport met de boogbrug van ongeveer tweehonderd meter lang en twintig meter breed - en veertig meter hoog - is achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Hef, de Koninginnebrug en de Erasmusbrug gepasseerd. Tijdens het transport staat de tijdelijke Suurhoffbrug op drijvende pontons, die met elkaar verbonden zijn. Voor en achter liggen een sleep- en een duwboot om het geheel te trekken, duwen en sturen. Het samenstel heeft een lengte van bijna 250 meter.

De Suurhoffbrug is – als toegangspoort tot de Maasvlakte – een vitale verbinding voor het Rotterdamse havengebied. De brug wordt gerenoveerd en krijgt er nu een tijdelijke brug naast, zodat de last van het (vracht)verkeer de komende jaren wordt verdeeld over de twee bruggen.

De Suurhoffbrug is een van de dertien bruggen in Zuid-Holland die aangepakt wordt door Rijkswaterstaat. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. "Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd. Voor deze omvangrijke klus maken we zo veel mogelijk gebruik van slimme en duurzame technieken. Op die manier vernieuwen we de infrastructuur voor de komende generaties, en kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B."

Rijkwaterstaat verzorgt een livestream waarin het eerste deel van het transport afgelopen nacht en de hele dag van de plaatsing te zien is. De link is www.suurhoffbrug.live.Gerelateerd