Meeste Schiedammers op provinciale lijst Denk

09-03-2019 Nieuws Kor Kegel

Menno Siljee is de bekendste Schiedammer op de kandidatenlijsten voor de provincie Zuid-Holland, maar hij staat in principe niet verkiesbaar

SCHIEDAM – De drie oud-wethouders Christine Flåten-Daskalakis, Alexander van Steenderen en Menno Siljee zijn de bekendste Schiedammers die op kandidatenlijsten staan voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Tenzij ze voldoende voorkeurstemmen krijgen, staan ze op onverkiesbare plaatsen op de lijsten van respectievelijk CDA, SP en GroenLinks.  

De lijst van Denk telt de meeste Schiedammers. Liefst zeven inwoners van Schiedam staan op de veertig kandidaten tellende lijst met Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu als lijstduwer.

Eén Schiedammer is lijsttrekker. Dat is Lucien van der Plaats van Code Oranje.  

Er doen vijftien politieke partijen mee aan de verkiezingen voor het ‘provincieparlement’ op woensdag 20 maart en verspreid over de verschillende lijsten vinden we vijftien Schiedammers. 
Maar zij staan niet op de lijsten van de VVD, de PVV, D66, de PvdA, de SGP, de CU, de Partij voor de Dieren, 50plus en Forum voor Democratie. Slechts zes partijen hebben Schiedammers op de lijst staan.  

Lijst 4 is van het CDA en die heeft Christine Flåten-Daskalis op nummer 40 staan. Op nummer 11 staat het Vlaardingse oud-raadslid Bram Keizerwaard.  

De SP heeft lijst 6 en daar staat Alexander van Steenderen op nummer 16 en op nummer 30 staat Schiedammer Cem Laꞔin. Uit Vlaardingen vinden we Tugay Filiz op nummer 14, Arie Redert op 20 en oud-wethouder Arnou Hoekstra op 29.  

Op lijst 9 van GroenLinks staat Menno Siljee op nummer 8 en het Schiedamse gemeenteraadslid Guido Antunes op nummer 33.  

Denk heeft lijst 12. Lijsttrekker is Metin Çelik uit Rotterdam. Hij is jarenlang voor de PvdA actief geweest als gemeenteraadslid, Tweede Kamerlid en statenlid in Zuid-Holland. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving de Wolfert van Borselenpenning van de gemeente Rotterdam. Nadat hij bekend gemaakt had om met politiek te stoppen haalde Tunahan Kuzu hem over om een leidende functie bij Denk te vervullen. Ongetwijfeld keert Metin Çelik terug in de Provinciale Staten. 
De Schiedammers op zijn lijst zijn Esra Kahramanoģlu op nummer 5, Jane Ortet op nummer 32, Mahmut Erdem op nummer 40, gemeenteraadsleden Cemil Kahramanoģlu, Seyda Dokgöz, Gürcü Polat-Isiktas en Doģukan Ergin op respectievelijk 41, 42, 43 en 48. 
De jonge studente bestuurskunde Seyda Dokgöz was vorig jaar opvolgster van Mahmut Erdem, die in Schiedam lijsttrekker was geweest en korte tijd fractieleider. Voorheen zat Erdem voor de PvdA in de gemeenteraad.  

Nida heeft lijst 13. De Schiedamse kandidaten zijn Almira Heniꞔ op nummer 5 en Chemseddine Sbita op nummer 6. Lijstduwer is het Rotterdamse oud-gemeenteraadslid Nourdin El Ouali, politiek leider van Nida.  

Code Oranje heeft lijst 14 en deze lijst wordt zoals gezegd aangevoerd door Lucien van der Plaats uit Schiedam. Hij is in het dagelijks leven projectleider van Sliedrecht-Oost aardgasvrij. Op zijn lijst vinden we ook het Vlaardingse ONS-raadslid Josette Hogewoning en de groene politicus Rob Visser uit Rotterdam.  

Vlaardingen telt minder kandidaten voor de provinciale verkiezingen dan Schiedam. Behalve Bram Keizerwaard op 11 bij het CDA en de eerder genoemde drie SP’ers vinden we bij de SGP (lijst 7) op 10 het zittende CU/SGP-raadslid Erik van Pienbroek, bij de CU (lijst 8) op 4 oud-wethouder Ruud van Harten en op 14 het zittende CU/SGP-raadslid Wouter de Reus, bij GroenLinks op 22 Hakan Kaya en bij de Partij voor de Dieren (lijst 10) Willem Vermaat op nummer 5. Geen Vlaardingers op de lijst van Denk.