Meer dan de helft van de Schiedammers is te zwaar

10-03-2020 Nieuws Kor Kegel

Maatje te veel, maatje te weinig

SCHIEDAM – Van de inwoners van Schiedam kampt 54 procent met overgewicht. Bij 14 procent heeft dat geleid tot obesitas. Dat zegt Jan Kanis van Vandaagafvallen.nl dat een adres in Zwolle heeft.

Kanis zegt onderzoek te hebben gedaan naar de gezondheid in de gemeente Schiedam. Het onderzoek zou deels bestaan uit het verzamelen en vergelijken van gegevens van de Gezondheidsmonitor, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar Kanis maakt niet duidelijk hoe hiervan een ‘vertaling’ naar Schiedam heeft plaatsgevonden.  

De Schiedammers zijn zwaarder dan de Nederlanders gemiddeld zijn. Landelijk gezien is 48,9 procent te zwaar en heeft 13,8 procent obesitas.  

Overgewicht betekent een Body Mass Index (BMI) van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.  

Kanis geeft aan dat de uitkomst niet wil zeggen dat de Schiedammers massaal stil zitten. Bijna de helft (48 procent) voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijvoorbeeld fietsen of wandelen) en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijvoorbeeld traplopen). Maar die 48 procent laat zich kennelijk uitsplitsen. 
Vandaagafvallen.nl zegt dat 54 procent van de Schiedammers doet aan matig tot zwaar intensieve activiteiten, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen en sporten; dat 78 procent doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten, zoals traplopen, springen, fietsen en krachttraining; en dat 42 procent wekelijks aan sport doet. 
Het fietsgebruik ligt op 28 procent. Concreet betekent het dat bij 28 procent van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 kilometer) gebruik gemaakt wordt van de fiets.  

Meer dan twee derde van de Schiedammers (68 procent) ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6. Het alcohol- en rookgedrag ligt redelijk in lijn met de rest van Nederland. In Schiedam wordt door 48 procent van de inwoners van 19 jaar en ouder gedronken volgens de richtlijn ‘niet of maximaal één glas per dag’. Een tiende van de bevolking is zware drinker. Dat wil zeggen: minstens één keer per week zes glazen voor mannen en vier glazen voor vrouwen per dag. 7 procent wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan veertien glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 
27 procent van de inwoners in Schiedam rookt (regelmatig of wel eens).