Meer 'Schiedamse gezichten' onderscheiden

27-04-2019 Nieuws Redactie

Joke en Jaap van Toor-Groenendijk; foto: Vlaardingen24


SCHIEDAM - Acht Schiedammers werden gisteren op het stadhuis door burgemeester Cor Lamers gedecoreerd met koninklijke onderscheidingen. Maar nog enkele Schiedammers, of in Schiedam actieve mensen mogen zich sinds gisteren Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Dat geldt voor Joke en Jaap van Toor-Groenendijk. Beiden kregen door de Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten de versierselen opgespeld die horen bij hun lidmaatschap van de orde. Zij zet zich al veertig jaar lang in voor de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage, onder meer als voorzitter van de afdeling Vlaardingen-Holy. Joke van Toor (71) is ook vrijwilliger bij de Frankelandgroep en in zorgcentrum Harg-Spaland en de aanleuncomplexen.

Samen met haar man Jaap is zij actief voor de Protestantse Kerk van Vlaardingen in het algemeen en voor de wijkgemeente Holy in het bijzonder. Zij zorgen onder andere voor de muzikale omlijsting van bijzondere kerkdiensten en bijeenkomsten rond de kerkelijke feestdagen. Jaap van Toor (73) is dirigent van de Vredescantorij en is lang kerkenraadslid geweest. Hij zet zich net als zijn vrouw in in Harg-Spaland, met name in huisbezoeken en bij de wandelgroep. Ook zet hij zich in als contactpersoon voor de sector Senioren van CNV Onderwijs.

Het echtpaar woont in Schiedam maar kreeg de onderscheidingen uitgereikt door Jetten vanwege veelvuldige inzet in Vlaardingen, bij hen thuis. Hetzelfde overkwam Ada Pellearts - Van der Schee (69). Zij woont ook in Schiedam, maar zet zich al jaren in als vrijwilliger voor diverse organisaties in Vlaardingen. Zij is vanaf 1983 actief voor Amnesty International Vlaardingen. Vanuit Platform Ander Vlaardingen zorgde zij voor de oprichting van de Fairtrade-werkgroep. Vanaf 2016 is zij penningmeester van de Coöperatie Vlaardings Energie Collectief. Verder is zij verantwoordelijk voor de exposities in aanloophuis De Groene Luiken. De Windwijzer en stichting Schuldhulpmaatje Vlaardingen kunnen altijd op haar ondersteuning rekenen. Ook heeft zij vanaf 2008 diverse functies gehad bij de Stichting Nederlands op Maat Schiedam.

De heer en mevrouw Van Toor en mevrouw Ada Pellearts werden later op de dag ook genodigd op het Vlaardingse stadhuis, samen met de andere Vlaardingse gedecoreerden.

De Schiedamse wijkagent Alex Glijn werd in zijn woonplaats Spijkenisse, door de nieuwe burgemeester van Nissewaard Foort van Oosten, de onderscheidingstekenen opgespeld. Glijn ontving het lintje omdat hij een warm pleitbezorger is van het rolstoeldansen en daar ook naar handelt.

Hieronder foto's van Glijn en zijn vrouw en Ada Pellearts met haar man.

Bekijk de foto'sGerelateerd