Categorieën

Service

Meedingen naar 'de Anne-Marie'

Meedingen naar 'de Anne-Marie'
Nieuws

Meedingen naar 'de Anne-Marie'

  • Kor Kegel
  • 05-09-2018
  • Nieuws
Meedingen naar 'de Anne-Marie'

Chris Oomen (DSW) stelde de prijs in

SCHIEDAM – In december wordt voor de derde maal de Anne-Marie van der Lindenprijs uitgereikt en de verwachting is dat er meer inzendingen komen van welzijns- en zorgorganisaties. De prijs helpt om initiatieven van de grond te krijgen of in een nieuwe fase te krijgen. Voorwaarde is dat de initiatieven direct ten goede van de ‘klanten’ komt. Het prijzengeld mag dus niet worden gestoken in cursussen en trainingen of in computerapparatuur en zo.
 
De inzendtermijn voor ‘de Anne-Marie’ is weer gestart. Het maximaal beschikbare prijzengeld is 25.000 euro en de eerste twee jaar koos de jury ervoor om 15.000 euro als ‘hoofdprijs’ te schenken (respectievelijk aan Stichting De BuurTvrouw in Schiedam-West en aan Ipse de Bruggen) en de resterende 10.000 euro gelijkelijk te verdelen over andere waardevolle projecten). Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat de jury dat voortaan elke keer zo doet.
Zorg- en welzijnsorganisaties hebben tot woensdag 31 oktober de gelegenheid om een initiatief aan de jury voor te leggen. De jury onder voorzitterschap van Anne-Marie van der Linden maakt in de week van 12 november de genomineerden bekend en de feestelijke uitreiking vindt plaats op donderdag 13 december om half vier in Bibliotheek Schiedam, gevestigd in de Korenbeurs. Vorig jaar was de prijsuitreiking in het Stedelijk Museum Schiedam en het jaar daarvoor in Frankeland aan de Sint Liduinastraat.
Daar werkte Anne-Marie van der Linden als bestuurder van de Frankelandgroep. Bij haar afscheid eind 2015 maakte Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zprgverzekeraar, bekend een naar haar genoemde prijs in te stellen uit waardering voor de inzet die zij heeft gehad voor de ouderenzorg in Schiedam en Vlaardingen.  

De prijs is bedoeld voor (startende) projecten en initiatieven in de zorg- en welzijnssector in de regio Nieuwe Waterweg-Noord, Delft en omgeving, het Westland en Oostland (Lansingerland). Dit is ruwweg het gebied waar DSW de meeste verzekerden heeft.
Er dient sprake te zijn van een startend of lopend project dat gebaat is bij een extra  financiële impuls.
 
Dat de prijs mensen stimuleert en tot mooie resultaten leidt, merkte juryvoorzitter Anne-Marie van der Linden wel toen ze evaluatiebezoekjes bracht aan de winnaars van vorig jaar. Samen met Els Nauta, hoofd kwaliteit en communicatie van de Frankelandgroep, ging ze langs bij Ipse de Bruggen. Deze organisatie voor gehandicaptenzorg in Zuid-Holland won een jaar geleden 15.000 euro met ABCDate, een methode voor contactbemiddeling die de kans op geluk, vriendschap en liefde beduidend vergroot met een speciaal op de doelgroep aangepast (computer)programma in combinatie met intensieve begeleiding. "Het werkt echt", vertelt Anne-Marie. "Het is waanzinnig leuk om te horen tot hoeveel blijdschap het geleid heeft. Het succes is zo groot dat het project al is uitgerold naar andere gehandicaptenorganisaties in Nederland. Het prijzengeld maakte dat mogelijk." 
Natuurlijk kan een date ook leiden tot teleurstellingen en daarom doet Ipse de Bruggen veel aan bijscholing, zodat verdrietige bewoners goed worden opgevangen. "Ipse zet goed in op begeleiding", vindt Anne-Marie. "Er zit een heel proces omheen." 

Els Nauta en zij gingen ook langs bij de andere twee genomineerden van vorig jaar, die elk 5000 euro kregen. Spring Foundation strijdt al vijf jaar tegen (sociale) armoede in Vlaardingen. De stichting heeft 300 gezinnen in het vizier, die ondersteuning kunnen gebruiken. Jaarlijks zorgt Spring Foundation dat kinderen Sinterklaascadeautjes krijgen, maar bijvoorbeeld ook tandpasta en een tandenborstel, waar het nogal eens aan ontbreekt. De stichting merkt dat er gezinnen zijn waar meer aan de hand is en dan krijgen kinderen goede schoenen voor de winter, "zodat ze niet op teenslippers door de sneeuw hoeven", weet Anne-Marie. "De stichting doet fantastisch werk. Ze waren heel blij met extra middelen." 
En ze brachten een bezoek aan de tuin van woonzorgcomplex De Handpalm in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Daar zijn drie woongroepen van zes tot acht bewoners met een verstandelijke beperking. Ze kregen tuinmeubilair om knusse tuinplekjes en moestuinen mogelijk te maken. "Het is er heel gezellig geworden", kon Anne-Marie constateren. 

Nu de inzendtermijn voor de naar haar genoemde prijs weer is aangevangen, zegt ze: "Het hoeven echt geen hoogvliegende projecten te zijn. Heel gewone, laagdrempelige initiatieven komen zeker in aanmerking. Als jury kijken we of een project direct de klanten ten goede komt. Als het gaat om scholing of informatie- en communicatietechnologie maakt het project geen kans."