Categorieën

Service

Marianne Ames leidde Historische Vereniging in lastige Coronaperiode

Marianne Ames leidde Historische Vereniging in lastige Coronaperiode
Nieuws

Marianne Ames leidde Historische Vereniging in lastige Coronaperiode

  • Kor Kegel
  • 31-03-2022
  • Nieuws
Marianne Ames leidde Historische Vereniging in lastige Coronaperiode

Marianne Ames heeft het knap gedaan. Foto: Marco Spruit Bleeker

SCHIEDAM – Han van der Horst is haar opgevolgd en leidt de Historische Vereniging Schiedam op weg naar het 750-jarig bestaan van de stad in 2025. Zelf had Marianne Ames wel langer voorzitter willen zijn, maar ze vond zelf dat ze in een ongemakkelijke positie kwam.  

Het voorzitterschap van de Historische Vereniging Schiedam (HVS) is vrijwilligerswerk. Marianne heeft een baan bij de gemeente Schiedam als senior communicatieadviseur met een speciale betrokkenheid bij het Schiedistrict, zeg maar alle ontwikkelingen van het Stationsplein, Schiedam-Oost, Schieveste, de Spaanse Polder en ’s-Graveland. Ze heeft in die hoedanigheid onder andere te maken gehad met de herontwikkeling van het  AMEC-gebouw bij het station. De HVS vond echter dat het gebouw een gemeentelijk monument moest worden en dat de herontwikkeling een te grote aantasting van de monumentale status betekende.  

Marianne Ames: “Met het bestuur van de Historische Vereniging had ik afgesproken dat ik me in dat soort kwesties aan de besluitvorming onttrek. En met Duncan Ruseler, die als wethouder over het monumentenbeleid ging, had ik gesproken over de mogelijke dilemma’s. Hij ging ervan uit dat ik er gewetensvol mee zou omgaan en vond het geen probleem. Het is dus niet zo dat ik er binnen de gemeente op aangesproken ben dat ik twee petten op had. Ik vond het gewoon zelf ongemakkelijk.“ 
“Ik vind dat een voorzitter van de Historische Vereniging de handen vrij moet hebben. En ik voelde vanwege die tegenstrijdige belangen dat ik mijn handen niet vrij had. Ik vond het verstandiger mijn voorzittersfunctie neer te leggen en gelukkig vond ik in Han van der Horst een uitstekende opvolger.”  

Drie jaar is ze voorzitter geweest. De eerste voorzitter van de HVS, Fred Beukers, was na de oprichting in 1975 slechts één jaar voorzitter, maar de andere zes voorzitters gingen langer mee: Ria Janse zes jaar, Ruud Poels vijf jaar, Aad van der Tang zeven jaar, Siem Rosman tien jaar, Trudy van den Akker-de Jager negen jaar, Reinard Maarleveld zes jaar. Maar die drie jaar als voorzitter kwam wel nadat Marianne Ames drie jaar redacteur was geweest van het tijdschrift Scyedam en vervolgens nog vier jaar hoofdredacteur.  

Bovendien waren die drie jaar best zwaar. “Ik had te maken met de Coronacrisis, die ledenbijeenkomsten onmogelijk maakte. Dan moet je wel proberen om de leden aan de vereniging te blijven binden”, zegt ze. “Dat hebben we als bestuur op verschillende manieren geprobeerd te doen. Bij het 45-jarig bestaan van de vereniging in 2020 hebben we een zeefdruk van Jacques Tange aan al onze leden cadeau gegeven. En we hebben Tafel van Goud gevraagd een speldje te ontwerpen voor onze supervrijwilligers. Een echte onderscheiding voor mensen die veel voor de vereniging doen. We hebben ook online lezingen gehouden, waar goede belangstelling voor was. Zo lukte het heel redelijk om contact met onze leden te houden, ondanks dat we niet fysiek bijeen konden komen Het is improviseren geweest.” 

Op de laatste dag van haar voorzitterschap kon de HVS een geheel vernieuwde website presenteren. En nog wel op de jaarvergadering. Want die was eindelijk weer mogelijk.