Mardi Gras kwam LNG bunkeren

26-12-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De Mardi Gras heeft het zeegat weer genomen. Afgelopen woensdagavond laat vertrok het spiksplinternieuwe schip van de Rotterdamse cruisterminal; in Schiedam maakte Annebeth Wilton kort daarna bijgaande foto.

Over de Mardi Gras is meer te vertellen: het schiip vaart op LNG, vloeibaar aardgas, en is daarmee het eerste schip van de rederij Carnival Cruise Line met deze manier van voortstuwing. De rederij is onderdeel van Carnival, het grootste cruisevaartconcern van de wereld, ook moeder van de Holland America Line. Het concern heeft ook de Aida Nova, Costa Smeralda en Iona in de vaart, die eveneens op LNG varen.

Het Rotterdamse havenbedrijf stimuleert het gebruik van LNG. Het wil ermee schonere scheepvaart stimuleren en hoopt Rotterdam te maken tot de belangrijkste LNG-bunkerhaven van Noordwest-Europa. De haven heeft de beschikking over bijna tien LNG-bunkerschepen. De Mardi Gras werd gebunkerd door de LNG London, in dienst bij  Victrol en met LNG van Shell.

De Mardi Gras heeft plaats voor 5200 passagiers, telt negentien dekken en is 337 meter lang. Opvallend in het silhouette van het schip is de lange glijbaan op het bovendek. Officieel wordt het pas in februari in de vaart genomen. Het schip werd de afgelopen tijd gebouwd bij de werf Meyer in Turku, Finland en komt verlaat in de vaart; 2020 is een heel slecht jaar voor de cruisewereld en aan nieuwe schepen is momenteel geen behoefte.

Naar Rotterdam kwam het schip dan ook niet om passagiers op te halen of af te zetten, maar om LNG te bunkeren voor het de oceaan oversteekt. Al alles gaat zoals gepland gaat de Mardi Gras komend jaar varen vanuit Florida. 

Zie voor foto's van de Mardi Gras bij daglicht dit artikel van eerder deze week.