Manifestatie op Kruisplein tegen verdere groei Rotterdam Airport

22-06-2018 Nieuws Kor Kegel

De Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar is voor verplaatsing van Rotterdam The Hague Airport

SCHIEDAM – De Schiedamse GroenLinks-wethouder Jeroen Ooijevaar is een van de sprekers tijdens een manifestatie morgenmiddag op het Kruisplein in Rotterdam tegen de overlast en groei van het vliegverkeer.  

Het luchtvaartprotest wordt georganiseerd door het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL), Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV), Den Haag Fossielvrij en Greenpeace met verdere ondersteuning van het X-Y Actiefonds, het Rotterdams Milieucentrum, Milieudefensie Rotterdam en het Rotterdams Klimaatinitiatief. 
De manifestatie begint om één uur in Rotterdam en vijf andere gemeenten, te weten Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Zwolle en Eelde.  

GroenLinks-statenlid Berend Potjer: “Niet alleen Lelystad heeft groeiplannen met het vliegveld, ook Rotterdam The Hague Airport wil groeien. De boodschap dat Zuid-Holland wil dat het vliegveld niet meer groeit en op termijn zelfs verhuist, lijkt niet bij de minister overgekomen te zijn.” 
Hij doelt op Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Diverse partijen hebben het provinciebestuur om opheldering gevraagd. 

Berend Potjer: “Wij dachten dat het afraden van de groei van Rotterdam Airport door de provincie Zuid-Holland een duidelijk signaal was. De minister lijkt echter te denken dat de groei van het vliegveld past bij ons advies. Dat is niet zo, dus dat moeten wij ophelderen.” 
“We gaan de straat op om te voorkomen dat wij het afvoerputje worden van Schiphol en Lelystad. Er is geen enkele reden om Rotterdam Airport uit te breiden en er zijn redenen genoeg om dat niet te doen. Schone lucht, gezonde nachtrust en een leefbaar klimaat, om maar een paar belangrijke te noemen.”  

GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS vragen zich af of de minister wel weet dat Provinciale Staten vinden dat de plek van het vliegveld historisch logisch is, maar niet toekomstbestendig. Berend Potjer: “De ligging in de stad veroorzaakt heel veel overlast en beperkt ook het vliegveld zelf in haar mogelijkheden. De ligging kent veel historie, maar weinig toekomst.” 
Volgens de drie partijen moet niet alleen het verplaatsen van de helikopters, maar verplaatsing van het hele vliegveld worden onderzocht. Namens GroenLinks spreken statenlid Berend Potjer, de Schiedamse wethouder Jeroen Ooievaar en het Rotterdamse gemeenteraadslid Jeroen Postma. Ook de fractievoorzitters van GroenLinks in Lansingerland en Vlaardingen zijn aanwezig.  

Potjer: “We verzamelen om één uur op het Kruisplein (tegenover het Rotterdam Centraal Station). Die vliegtuigen boven ons hoofd is geen feestje, maar toch gaan we er deze dag een feestje van maken. We openen met opwarmmuziek en een openingsspeech van Richard Abbenhuis (van BTV en LBBL). Doorlopend kun je de luchtvaartpetitie tekenen om de actie te steunen en langs de wensmuur lopen. De Razende Reporter komt bij je langs. Daarna gaan we samen een rood sein vormen dat vanuit de lucht wordt gefotografeerd wordt…!”

Andere sprekers zijn SP-kamerlid Cem Lacin,  Greenpeace-campaigner Faiza Oulahsen en iemand van jongerenorganisatie Earth Guardianz. 
Verder zijn er op het podium panels met gemeenteraadsleden en statenleden, onder wie Ria Oosterop-Leussen, Chantal Zeegers en Ineke den Heijer, Ruud van der Velden en René Segers-Hoogendoorn. 
Ook regionale natuur- en milieuorganisaties zijn er. Sprekers zijn Susanne Kuijpers van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Femke Sleegers van Fossielvrij Den Haag en Patrick van Klink van Milieudefensie Rotterdam. 
Dagvoorzitter is de bekende organisatir Joop van der Hor die een ieder aan de tand voelt over zijn visie op de luchtvaart. 
Omstreeks half drie treedt Martin Forget van Theater Zonder BlaBla op met zijn voorstelling ‘Waar Waar Hier?!’ En er is muziek van dj Roggy  en bij de kramen kan de petitie ‘Zet de luchtvaart op het juiste spoor’ worden getekend.  

Praktische informatie is te vinden op www.stopluchtvaartgroei.nl 

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date