Man-met-bijl komt uit Syrië - politiehond overleden

30-05-2018 Nieuws Redactie

Foto's: FlashphotoNL

SCHIEDAM - Er wordt steeds meer bekend over de man die vanmiddag in de Van den Tempelstraat werd neergeschoten door de politie. De politiehond die betrokken was bij de inval in het huis van de man, is overleden.

Het gaat om een 26-jarige van Syrische afkomst. Hij woont sinds vorig jaar bij zijn vader in Schiedam in huis. Onder anderen de vader had de politie gebeld, toen de man met een bijl op het balkon van zijn woning stond te zwaaien, daarbij Allahoe Akbar roepend.

Politiemensen en onderhandelaars slaagden er niet in contact te leggen met de man. Een arrestatieteam viel daarop de woning binnnen 'in eerste instantie vooral voor de veiligheid van de man zelf'. De man ging daarop 'vol in de aanval', aldus een politiewoordvoerder. Taser noch politiehond konden de man tot bedaren brengen, waarna het arrestatieteam zich genoodzaakt zag de man neer te schieten. Hij is in het onderlichaam geraakt. De hond raakte gewond door een uithaal van de man en overleed later.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de gang van zaken.

Burgemeester Cor Lamers in een reactie: "Het is ernstig dat dit zich in een woonwijk heeft afgespeeld. Hoewel de situatie zich afspeelde in een woning, hebben omstanders wel meegemaakt wat er gebeurde. Ik kan me goed voorstellen dat het beangstigend was." Lamers begrijpt dat mensen vragen hebben over het gebeurde en over de man. Die was volgens hem 'bekend bij verschillende hulpinstanties'. "Dit is echter een escalatie die we niet hebben zien aankomen", aldus de burgemeester. "We gaan de komende tijd in de volle breedte onderzoek doen naar het gebeurde."
 
 
 
 

Gerelateerd