Mammoet wordt nog groter

27-07-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Mammoet neemt zijn Britse branchegenoot ALE Heavylift over. Beide partijen bereikten deze week een akkoord over de deal.

Een overnameprijs en andere financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De bevoegde mededingingsautoriteiten moeten nog hun toestemming geven. Tot die goedkeuring binnen is, blijven beide bedrijven onafhankelijk van elkaar optreden.

Mammoet rekent erop met de overname van ALE verschillende combinatievoordelen te kunnen inboeken. Vanwege de wereldwijde schaal waarop beide bedrijven opereren, zorgt de vergroting van het beschikbare personeelsbestand en materieel als gevolg van de krachtenbundeling, direct ook voor een efficiëntere planning. Ook denken de bedrijven samen hun innovatiekracht nog verder te kunnen opschroeven.

Mammoet is wereldwijd marktleider in het heffen en transporteren van zware ladingen. Het richt zich daarbij vooral op de petrochemische industrie, de offshore sector en de markt voor duurzame energie. Er werken zo’n 4600 mensen bij het bedrijf, dat een omzet heeft van ongeveer een miljard euro per jaar. Het bedrijf is onderdeel van SHV Holdings, van de familie Fentener van Vlissingen en kent zijn hoofdvestiging op Vijfsluizen.

ALE is een stuk kleiner, met een personeelsbestand van vijftienhonderd man, maar mag zich de op twee na grootste in de branche noemen. De jaarlijkse omzet ligt iets boven de tweehonderd miljoen euro. Door de overname vergroot Mammoet zijn voorsprong (in grootte) tot de nummer twee in de wereldwijde heavylift-markt, het Belgische Sarens.

Mark Harries, 'managing director' van ALE, is opgetogen over de deal: “Het vooruitzicht om de krachten van de twee bedrijven te bundelen is 'very exciting”. De twee bedrijven delen volgens hem 'een sterke ambtie om leidend te zijn in de 'engineerd' hef-, hijs- en transportsector.

Mammoet-directeur Paul van Gelder ziet uit naar de verbetering van het dienstenaanbod van zijn bedrijf waartoe de overname de mogelijkheden biedt. “We kunnen nieuwe synergie creëren.”Gerelateerd