Mammoet presenteert ontwerp grote kraan voor kleine ruimtes

19-09-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM -  Mammoet werkt aan een nieuw ontwerp voor een kraan van 2500 ton. Het Schiedamse bedrijf presenteert vandaag een animatie van de kraan op You Tube.

Bijzonder aan de kraan is dat deze kan worden opgebouwd op plekken waar heel weinig ruimte is. Dat is bijvoorbeeld het geval op bouwplaatsen en in binnensteden.

Jacques Stoof, directeur Innovatie en Marktontwikkeling legt uit hoe de kraan werkt. "De hoofdgiek wordt opgebouwd met behulp van een zogenaamd klimmend frame. Als die giek staat, kan ook de achtermast verticaal worden opgebouwd." Zodoende is betrekkelijk weinig ruimte nodig om de kraan de verschillende onderdelen klaar te zetten. Vanwege het gemak van het (de)monteren van de kraan liggen ook de operationele kosten aanzienlijk lager, aldus Stoof. Zowel voor het hijsbedrijf als de klant.

De kraan wordt verder uitgerust met een onderstel, waardoor minder beschermende maatregelen nodig zijn voor de ondergrond. De druk op de ondergrond wordt ermee minder dan tien ton per vierkante meter.

Het ontwerp van de kraan kwam tot stand na veelvuldig gesprekken met klanten van Mammoet. Volgens directeur Stoof zal de kraan, met de naam Focus, een nieuwe standaard zetten in het hijsen van zware lading in een krappe omgeving.Gerelateerd