Maeslantkering sluit op proef

12-09-2016 Nieuws Redactie

HOEK VAN HOLLAND -  Rijkswaterstaat sluit aanstaande zaterdag bij wijze van proef de Maeslantkering en de Hartelkering. Bij deze sluiting test Rijkswaterstaat de werking van de keringen.

Ieder jaar, zo'n beetje voor het stormseizoen, is er een zogenaamde functioneringssluiting van de waterkering. Na de grote onderhoudswerkzaamheden in de zomermaanden, test Rijkswaterstaat altijd of alles weer naar behoren werkt. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. Hoewel het sluitproces in principe volledig automatisch verloopt, kan Rijkswaterstaat de kering ook handmatig sluiten. Daarom worden deze keer enkele stappen in het sluitproces in de kerende wand geoefend. Hiervoor zullen medewerkers van het Operationele Team zich in de kerende wand begeven. Voor de toeschouwers levert dat bijzondere beelden op van mensen die op en in de deuren van de Maeslantkering klimmen.

De Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genaamd, beschermen ongeveer twee miljoen mensen in de Randstad tegen stormvloeden van de Noordzee.

Op deze dag zijn er in het Keringhuis, naast de Maeslantkering, rondleidingen en andere activiteiten voor bezoekers. Rond drie uur 's middags start het sluitproces. Het Keringhuis is die dag geopend van elf tot zeven. Er zijn rondleidingen en activiteiten die te maken hebben met droge voeten houden in een gebied dat beneden de zeespiegel ligt. Bezoekers kunnen hun eigen waterverhaal met waterblokken maken, of ervaren via interactief theater of ze goed zijn voorbereid op een overstroming. Jong en oud kunnen met zandzakken en pompen aan de slag om het land droog te houden. Wie mee wil met een rondleiding doet er goed aan vooraf te reserveren.

Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen onder invloed van natuurlijke omstandigheden nog wijzigen. Rijkswaterstaat waarschuwt dat er vanwege werk aan het spoor die dag geen treinen rijden tussen Schiedam en Hoek van Holland. Er worden bussen ingezet.


Gerelateerd