Categorieën

Service

Luchtmacht oefent en dropt para’s boven regio

Luchtmacht oefent en dropt para’s boven regio
Nieuws

Luchtmacht oefent en dropt para’s boven regio

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 11-04-2021
  • Nieuws
Luchtmacht oefent en dropt para’s boven regio

SCHIEDAM – Niet schrikken als er de komende dagen wat vliegtuigen laag overvliegen. Er wordt immers druk geoefend in en rond de havens van Rotterdam. Afgelopen week is er al gestart met de grootschalige anti terreuroefening ‘Port Defender’ en de komende dagen wordt er ook geoefend op het droppen van parachutisten en ladingen door een tweetal C130 Herculesvliegtuigen. Met die oefeningen bereidt de luchtmacht zich voor op een inzet in Mali later dit jaar.

Vanwege alle Coronamaatregelen is het nog altijd maar beperkt mogelijk om in het buitenland te oefenen, aldus de luchtmacht. Voorbereidingen blijven echter noodzakelijk, en die voor de missie in Mali, spelen zich onder de codenaam 'Orange Bull' in en boven Nederland af. Er wordt behalve boven eigen land ook voor een deel in het Duitse en Belgische luchtruim geoefend.

Een Hercules dropt morgen parachutisten in de omgeving van Rotterdam tijdens de anti-terreuroefening ‘Port Defender’. Er wordt samengewerkt met de Koninklijke Marine, de Dienst Speciale Interventies en het Defensie Helikopter Commando.

Vanaf morgen tot 22 april vindt ook de oefening ‘Deviant Dragon’ plaats. Ongeveer vijftig gevechtsvliegtuigen van Nederland, België, Denemarken en de VS trainen op grootschalige luchtgevechten. Van maandag tot en met donderdag vliegen er grote formaties; de toestellen komen elk vanaf hun eigen basis en trainen gezamenlijk boven de Noordzee en Noord-Nederland. De trainingen zijn van belang om in coalitieverband te kunnen opereren, zoals bij de inzet tegen IS-doelen in Irak en Syrië.