Liesbeth List doopte de eerste fluisterboot

27-03-2020 Nieuws Kor Kegel

Terwijl Liesbeth List de Aleida doopt, spreekt achter haar Mari Dingenouts het publiek toe. Links op de foto is nog net het gezicht van Adri Reijnhout te zien; hij was voorzitter van Stichting Rondvaarten Schiedam

SCHIEDAM – Behalve dat Liesbeth List geregeld optrad in Theater aan de Schie, heeft Schiedam nog een bijzondere herinnering aan haar. Zij doopte op zaterdag 16 juni 2001 de eerste fluisterboot, de Aleida.

Namens Stichting Rondvaarten Schiedam had Mari Dingenouts haar uitgenodigd en ze kon het combineren met haar jubileumshow waarmee ze door het land trok. De voorzitter en de penningmeester van de stichting, Adri Reijnhout en Martin de Jager, ontvingen haar en vergezelden haar naar het Doeleplein, waar de plechtigheid plaatsvond. Liesbeth List onthulde er de naam van Schiedams eerste fluisterboot: Aleida, genoemd naar de gravin die Schiedam in 1275 stadsrechten verleende. Met vijftig genodigden maakte Liesbeth de eerste rondvaart over de Schie, de Lange Haven, de Nieuwe Haven en de Korte Haven.  

Het was die dag echt een feestdag met grote publieke belangstelling voor de rondvaarten. Het Centrummanagement Schiedam had in de binnenstad allerlei activiteiten opgezet voor jong en oud. ’s Avonds tijdens de laatste rondvaart maakte ONS-directeur André Hertog met leden van het gemeentebestuur de laatste rondvaart en werd de verlichting ontstoken van de Appelmarktbrug en De Heul, dat is de doorgang onder de Westvest door tussen de Nieuwe Haven en de Korte Haven. Het idee kwam uit de koker van Stichting Rondvaarten. 
De dag erna was het vaderdag en startte het vaarseizoen. Veel vaders werden getrakteerd op een boottochtje over de Schiedamse havens. De tweede fluisterboot werd genoemd naar de heilige Liduina en met beide fluisterboten was Schiedam een toeristische attractie rijker.

Later heeft Mari Dingenouts de chansonnière nog eens ontmoet in Theater aan de Schie na een optreden van haar. Hij stond tussen twee Liesbeths in. Zijn vrouw heet ook zo.  

Theaterdirecteur Rob Roos denkt dat Liesbeth List acht keer in het Schiedamse theater heeft opgetreden, in verschillende producties, zegt hij. Maar voordat het theater in 1998 open ging, was ze al in Schiedam te zien en te horen. Zo opende ze in 1986 samen met Ramses Shaffy het nieuwe seizoen van het Zoldertheater in De Teerstoof.  

In haar woonplaats Soest is ze woensdag in haar slaap overleden op 78-jarige leeftijd. Op de rouwkaart schrijft de familie: "Iedereen die jou zag, iedereen die je lief had, vergat nooit meer jouw naam."