Liduinaprocessie: traditie geboren?

21-06-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Schiedam heeft er een potentiële traditie bij. Voor het eerst in honderden jaren trok er vanmiddag een processie door het stadscentrum. In het jaar waarin zij in de stad centraal staat, besloot de parochie een feestelijke rondwandeling ter harer herinnering te organiseren: Liduina.

Schiedam heeft de naam een katholieke stad te zijn, en historisch klopt dat ook. Veel import door de eeuwen van mensen uit zuidelijke streken, en de vrij algemene katholiciteit van de distillateurs zijn daar bepalend voor geweest. En toch kwam het nooit tot een openlijke, feestelijke doch waardige, rondgang door de straten van de stad voor Liduina. In de tijd dat Nederland het protestantisme als staatsgodsdienst omarmde, werden processies uit den boze, want gezien als een vorm van afgoderij. Ook toen de teugels wat dit betreft werden gevierd, zo halverwege de negentiende eeuw, bleef openlijk en wat triomfalistisch blijk geven van je katholiek-zijn door een rondgang over de openbare weg in de stad 'not done', blijkbaar. Ook in de tijden van het “Rijke Roomsche Leven”, toen jaarlijks duizenden mensen meededen met bijvoorbeeld de Liduina-novenen. Maar altijd: in de kerk.

Vandaag dus niet. Een naar schatting tweehonderd mensen wandelden mee achter een stoet priesters en andere kerkelijke functionarissen. En: de relieken, stoffelijke resten, van Liduina, gedragen in een kastje op een baar.

En het mooie was: het werd geen teruggrijpen op het rijke Roomse leven van vijftig jaar en langer geleden. De tocht ging juist vanuit de basiliek naar de Grote Kerk, de kerk van Liduina en sinds de reformatie de kerk van de protestanten (van in eerste instantie de Hervormde Kerk). Daar werd gebeden, als christenen onder elkaar. En de mensen uit de Grote of St.Janskerk liepen nadien gewoon mee.

Net zoals overigens flink wat mensen uit Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam.

Bekijk de foto's


Gerelateerd