Categorieën

Service

Licht op het pad voor nieuwkomers

Licht op het pad voor nieuwkomers
Wonen

Licht op het pad voor nieuwkomers

  • Redactie
  • 12-02-2016
  • Wonen
Licht op het pad voor nieuwkomers


SCHIEDAM - Een glimp bieden aan nieuwkomers in Schiedam, op de weg die zij moeten gaan in een nieuw huis, een nieuwe stad, een nieuw land. Dat is het doel van het project 'Licht op het pad' van Meredia.

Zo'n glimp op de weg biedt vaste grond. “Je voelt je gesterkt, je zwerft niet langer doelloos rond.” Meredia biedt in maart een serie evenementen onder de noemer Licht op het pad, om samen op weg te gaan.

”In elke cultuur of religie zijn er lichtfeesten”, vertelt Rita van der Eijk van Meredia. Die kunnen een middel zijn om mensen vertrouwd te maken in hun nieuwe omgeving. “In het project laten we mensen vanuit hun eigen cultuur en religie vertellen - en later werken - over hun gedachtes over licht”, aldus Van der Eijk. “Door het kunnen vertellen van verhalen, de gebruiken en de gewoonten, over de spirituele en levensbeschouwelijke kant, gaan mensen elkaar echt ontmoeten, elkaar leren kennen en begrijpen.” Dat helpt om je onderdeel te voelen van de samenleving. “Maar ook leert men dat het witte licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. De diversiteit van kleuren is altijd aanwezig, ook als het versmolten is tot een kleur.”

Door feesten en vieringen samen te verkennen en deels te beleven, activeer je de spirituele dimensie bij de deelnemers, zo stelt Van der Eijk. “Spiritueel betekent hier: dat wat een mens uittilt boven het alledaagse.”

Op 3 maart begint Licht op het pad met de opening van de expositie ‘Licht verbindt’ in de Korenbeurs. Deze is samengesteld door Van der Eijk en Ineke van den Boom. De tentoonstelling is samengesteld uit werken van het Centrum voor Beeldende Kunst en werken van deelnemers aan workshops geleid door Juan Heinsohn en andere activiteiten in het kader van het motto 'Licht verbindt'. Met muziek van Hieke Rijswijk en gedichten van leerlingen van het Lentiz Lifecollege en bewerkte gedichten van de oudergroep van basisschool De Taaltuin.

Een dag later is vanaf half negen 's avonds de film 'Erbarme dich' te zien in het Wennekerpand. Hier werkt ook de stichting Matthäus Passion Schiedam aan mee. In deze bijzondere film wordt de kijker meegenomen in een labyrintische reis, met verhalen van mensen over hun bijzondere verhouding met Bachs muziekstuk.

Verderop in maart en april zijn er andere evenementen onder het thema, onder meer lezingen en de Pelgrimstocht.