Levenslicht onthuld in Rotterdam

16-01-2020 Nieuws Redacctie


ROTTERDAM -  Het tijdelijke holocaustmonument Levenslicht is vanavond onthuld in Rotterdam. Dat gebeurde bij het monument Loods 24 aan de Stieltjesstraat in Rotterdam-Feijenoord. Later dit jaar is het monument ook - ten dele - in Schiedam te zien.

Levenslicht wordt gevormd door 104 duizend lichtgevende herdenkingsstenen; dat is ook het aantal Joodse, Roma en Sinti-slachtoffers dat in de oorlog in Nederland te betreuren viel. Het monument is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, die een atelier heeft aan de Vierhavenstraat.

Opdrachtgever voor het monument is het Nationaal Comité 4 en 5 mei; het kunstwerk werd gepresenteerd in aanwezigheid van onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb en Gerbi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Met het monument willen de initiatiefnemers het bewustzijn vergroten over het lot van de Joden, Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog. Na vanavond gaat het naar 170 gemeenten, waar de vervolging van deze bevolkingsgroepen heeft plaatsgevonden. "Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid", aldus de initiatiefnemers.

Burgemeester Cor Lamers kondigde tijdens de Schiedamse Nieuwjaarsreceptie aan dat de stenen ook in Schiedam te zien zullen zijn.

Ps. Dit artikel is na eerste plaatsing aangevuld met de opmerking dat het monument 'ten dele' te zien zal zijn in SchiedamGerelateerd