Let's Go West: college vindt twee woontorens inpasbaar

04-08-2018 Nieuws Kor Kegel

Een impressie van hoe Let's Go West zich in de omgeving voegt

SCHIEDAM – Twee woontorens aan de rand van de Distillateursbuurt langs de Vlaardingerdijk zijn volgens het college van burgemeester en wethouders goed inpasbaar. 
Het college spreekt van een verantwoorde invulling, mede omdat aan allerlei wensen van de omwonenden tegemoet wordt gekomen. Het college heeft dan ook het voorontwerp-bestemmingsplan Toernooiveld vastgesteld.  

Het maakt de weg vrij voor een bijzonder project, Let’s Go West, ontwikkeld door The World is Our Home (WOH), een initiatief van Michiel Versteegh, Annemarie Sour, Karel Sant en Carol Hol. 
Het gaat om twee woontorens van 51 en 36 meter hoog, met niet alleen dertig koopappartementen op de bovenste drie woonlagen en 119 (middel)dure huurappartementen eronder, maar ook met een brasserie, een versmarkt en fysiotherapie met allerlei sportfaciliteiten op de begane grond.

Daarmee krijgt dit deel van Schiedam-West voor het eerst horeca- en winkelvoorzieningen. Toen het nog de Slachthuisbuurt heette, waren de bewoners aangewezen op het Rubensplein, de Rembrandtlaan en de Sint Liduinastraat. Ook sinds de nieuwbouw op het Toernooiveld – vanwege de straatnaamgeving later Distillateursbuurt genoemd – is er geen detailhandel. Woo Ping is het dichtstbijzijnde restaurant.  

De bewoners van de Distillateursbuurt wisten toen ze er kwamen wonen dat er twee woontorens in de planning zaten. Toch was het hun goed recht om gebruik te maken van de ‘voorspraak’ en ze hebben met succes wijzigingen in het ontwerp kunnen bewerkstelligen. Er komt een extra verkeersontsluiting van de woonbuurt naar de Burgemeester Van Haarenlaan. Om de bestaande bebouwing niet in de schaduw te werpen is de positionering van de twee woontorens aangepast (betere bezonning). En aan de achterzijde wordt sterk ingezet op vergroening van de omgeving omwille van de leefbaarheid.  

WOH ontwikkelt het bijzondere wooncomplex samen met Heembouw. “De grootste kernwaarde van de locatie is dat het de schakel is tussen de stad en de haven. In Let’s Go West ontmoeten beide werelden elkaar. De scope van het concept is dan ook het spectrum tussen lokaal en internationaal: zoals senioren uit de aangrenzende wijken en mensen die werken in het maritieme cluster”, aldus Annemarie Sour, woordvoerster van WOH.

“Een extra toegevoegde waarde is de ecologie: het ligt precies op de plek waar de groene vingers elkaar kruisen: het Volkspark en de groene wereld van het uitgestrekte achterland van Midden-Delfland verbonden door de Poldervaart. De ruimtelijke waarde is behalve het panorama op en de dynamische wereld van de haven ook de historische stad: Schiedam en Vlaardingen met hun eeuwenoude monumenten liggen op een paar minuten fietsen.​” 
“De locatie ligt om de hoek van de nieuwe A4 Amsterdam-Antwerpen, op loopafstand van metrostation Vijfsluizen en recht tegenover de zijhavens van de Nieuwe Maas. Draai je je om, dan loop je in enkele minuten naar de eeuwenoude Poldervaart.”  

Het appartementencomplex komt te staan aan de westelijke entree van Schiedam. Het wordt markante bebouwing. De woontorens worden gasloos en zullen voorzien zijn van duurzame vloerverwarming en vloerkoeling. Parkeren vindt onder het gebouw plaats in een parkeergarage waar ook de fietsenstalling is, die tevens geschikt is voor elektrische fietsen en scooters.​ 
Annemarie Sour: “Een unieke kans om tegenover de dynamische Wiltonhaven te wonen met wereldspelers als Huisman en Mammoet voor de deur en aan de andere kant de rust en de ruimte van de Middeleeuwse Poldervaart.​”  

Uit interviews, groepsgesprekken met ouderen en jongeren uit de Rotterdamse regio en de woonenquête Let’s Go West komt naar voren dat toekomstige bewoners een ruime woonkeuken willen als het centrale deel van de woning, een ‘room with a view’ (veel glas), een inpandige loggia (serre) voor het verlengen van de seizoenen en voor meer uitzicht, een duurzaam gebouw gereed voor de toekomst, ruime balkons met zit- en eetgedeelte en groen in de gevel. 
De input van de gebruikersgroepen heeft UNO Architekten slim verwerkt.  

Volgens het college van B & W is een wijziging van het bestemmingsplan West noodzakelijk, omdat de positie van de woontorens op verzoek vanuit de omgeving is aangepast en door de toevoeging van commerciële ruimten op de begane grond. Er wordt flink ingezet op communicatie met de omwonenden. De provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en het Havenbedrijf Rotterdam krijgen het verzoek om in te stemmen met het voorontwerp van het bestemmingsplan.