Legging laatste Stolpersteine voor Joodse oorlogsslachtoffers uitgesteld

29-03-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het moeten de laatste Stolpersteine in Schiedam worden. Op 14 mei zouden ze gelegd worden, maar dat gaat niet door.

Dit maakt het bestuur van Stolpersteine Schiedam vandaag bekend. Stolpersteine zijn herdenkingsstenen voor mensen die in de oorlog door het Naziregime de dood hebben gevonden.

De herdenkingsceremonie en steenonthulling stond gepland op 14 mei, de dag van het bombardement op Rotterdam. "Door de branden als gevolg van het bombardement verloren ook veel Joodse huishoudens hun onderkomen en zochten en vonden ze een vervangende woning in Schiedam." Het gaat om de laatste reeks Stolpersteine voor Schiedamse Joden die slachtoffer werden van het Naziregime, die een plekje moeten krijgen op de stoepen van huizen in zuid en west.

Het bestuur van Stolpersteine acht het niet verantwoord om met veel mensen, waarvan velen op leeftijd, bijeen te komen voor de herdenkingsceremonie en voor de
steenonthulling. "Volgens de recente overheidsmaatregelen zijn herdenkingsbijeenkomsten voorlopig niet toegestaan."

Bep Holmer, voorzitter van de stichting, kan haar teleurstelling moeilijk verbergen: “Vele nabestaanden hielden rekening met die datum en ze worden er niet jonger op. Voor ons als bestuur was het ook een mijlpaal om de laatste Joodse stenen te kunnen plaatsen. Niet dat we nu stoppen, want er zijn en komen ook nog aanvragen voor Stolpersteine voor Schiedammers die om andere redenen dan hun afkomst door de Nazi’s zijn vermoord. Maar dit was wat ik als oprichter en voorzitter van de stichting in elk geval graag wilde bereiken: voor elke Joodse Schiedammer die door de Nazi’s is omgebracht een herdenkingssteen. Dat moet nu even wachten...”

Het zou op 14 mei een extra bijzondere gebeurtenis worden, in het stadhuis op de Grote Markt en met een toespraak van de burgemeester,  'die vanaf het begin de Stolpersteine goed gezind is'. “We hopen dat we in het najaar een herkansing krijgen, met de burgemeester erbij, als dat kan”, stelt Holmer. De Stolpersteine die geplaatst moeten worden zijn inmiddels in Schiedam gearriveerd.Gerelateerd