Leeuwen en gorilla's Blijdorp positief getest op Corona

19-11-2021 Nieuws Redactie

De dierverzorgers en de dierenarts houden de gorilla’s en leeuwen extra in het oog; foto: Diergaarde Blijdorp


REGIO - Een aantal gorilla’s en leeuwen in Diergaarde Blijdorp is positief getest op SARS-CoV-2.

De dieren vertonen griepachtige verschijnselen: ze zijn hangerig, hebben minder eetlust, soms een lichte hoest en de gorilla’s hebben ook maag- en darmproblemen. Uit andere dierentuinen in onder andere Amerika weet Blijdorp dat voor het verloop van de ziekte de conditie van het dier vòòr de besmetting van belang is. De dieren hebben een goede conditie en geen onderliggende gezondheidsrisico’s. Daarom verwacht Blijdorp dat het ziektebeeld ook bij deze dieren mild zal verlopen.

Er zijn geen risico’s geweest voor bezoekers. Er is in een normale situatie al geen direct contact tussen bezoekers en deze diersoorten mogelijk. De verblijven van de gorilla’s en leeuwen zijn bovendien direct afgesloten bij de allereerste Corona-verdenkingen zodat de dieren in quarantaine verblijven. De dieren zijn nu tijdelijk ook niet zichtbaar voor het publiek.

Het is niet bekend hoe de dieren besmet zijn geraakt. Vanaf het begin van de Coronacrisis in 2020 werken de verzorgers volgens een speciaal Coronaprotocol met beschermende maatregelen (mondkapjes, handschoenen, 1.5 meter afstand, extra hygiëne, thuisblijven en testen bij klachten). Hoewel Blijdorp het niet zeker weet, bestaat het vermoeden dat een medewerker zonder ziekteverschijnselen de bron is geweest van de besmetting.

Blijdorp geeft de dieren nu vooral veel rust om uit te zieken. De dierverzorgers en de dierenarts houden de gorilla’s en leeuwen extra in het oog. Zij ondersteunen waar nodig met medicatie. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de Corona-pandemie dat er dieren in Blijdorp positief testen op SARS-COV-2.Gerelateerd