Categorieën

Service

Leefbaarheid in Schiedam scoort slecht

Leefbaarheid in Schiedam scoort slecht
Wonen

Leefbaarheid in Schiedam scoort slecht

  • Redactie
  • 31-01-2016
  • Wonen
Leefbaarheid in Schiedam scoort slecht
SCHIEDAM - De gemeente Schiedam scoort flink onder het gemiddelde in de Leefbaarheidsbarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De barometer komt voor Schiedam uit op een totaalscore van min 0,23.

Dat betekent dat de stad 0,23 procentpunt minder presteert dan alle Nederlandse steden gemiddeld. In een schaalverdeling met negen klassen van leefbaarheid, komt Schiedam daarmee vier klassen onder het gemiddelde uit. Dus zeg maar in de allerlaagste categorie.

Dat is behoorlijk abstract. Een vergelijking met onze buurgemeenten maakt meer duidelijk: Vlaardingen scoort min 0,18, Rotterdam min 0,29. De positie van Schiedam wordt nog duidelijker als blijkt dat de stad minder scoort dan de grote steden Den Haag (0,18) en Amsterdam (0,15). Heel goed presteren gemeenten als Tubbergen (plus 0,18), Wassenaar (plus 0,24) en Vlissingen, dat tot eenzelfde score komt. Bloemendaal komt zelfs tot 0,29 in de plus en lijkt daarmee de meest 'leefbare' gemeente van Nederland.

De opstellers van de barometer typeren leefbaarheid als 'de mate waarin de omgeving aansluit bij de eisen en wensen die er door de mens aan worden gesteld'.

Het tv-programma Nieuwsuur maakte naar aanleiding van de cijfers over 2014 die recent bekend zijn geworden, een item dat gisteravond werd vertoond. Daarin wordt Nieuwland naar voren gehaald als wijk waarin sinds de invoering van het Vogelaar-programma veel is geïnvesteerd. Niet zonder succes. Tegelijkertijd blijkt dat de inzet van geld en middelen in een bepaalde wijk, maakt dat de aandacht op andere wijken minder wordt. Dat is een van de redenen die wethouder Mario Stam noemt waarom de Wetenschappersbuurt in Oost als een van de slechtste wijken uit de Leefbaarheidsbarometer komt. Recent kondigde de gemeente een ambitieus bouwprogramma aan in de Wetenschappersbuurt.

Het item van Nieuwsuur is te zien via deze link! .