Lanen in Oost drastisch aangepakt

11-05-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – De herinrichting van de doorgaande straten in Schiedam-Oost, begint in september. De omvangrijke werkzaamheden gaan zeker anderhalf jaar in beslag nemen.

Door de gemeente Schiedam, opdrachtgever voor de grote klus, worden ze 'de Drie Lanen' genoemd. Het gaat om de Lorentzlaan, de Professor Kamerlingh Onneslaan en de Boerhaavelaan. Deze worden 'van gevel tot gevel' opnieuw ingericht.

Tegelijk wordt gewerkt aan de grondwaterproblemen in de wijk. Wethouder Alexander van Steenderen, die onder meer gaat over het grondwater, wijst erop dat de straat maar één keer open hoeft: “Omdat de lanen open liggen, grijpen we de kans aan om gelijk de problemen met grondwater aan te pakken.”

De direct omwonenden van de Drie Lanen zijn dinsdagavond geïnformeerd tijdens een informatiebijeenkomst.

De drie belangrijkste toegangswegen in Oost worden geheel onder handen genomen. De bomen blijven staan, maar er komt een nieuw trottoir, een nieuw wegdek, parkeervakken, prullenbakken en ook het groen in de straten wordt opgeknapt.

De wateroverlast vormen een apart probleem. Enkele straten in de wijk hebben bij hevige regenval last van te veel water. Maar elders is sprake van ‘wateronderlast'; daar moet het waterpeil omhoog om de fundering en heipalen nat te houden. Is dat niet het geval, dan kan paalrot optreden. Het gemeentelijk Servicepunt Woningverbetering helpt particulieren zoveel mogelijk om funderingsproblemen op te lossen: met specialistisch advies en met een laagrentende lening.

De Bewonersvereniging Schiedam-Oost (BVSO) en de klankbordgroep De Lanen juichen de huidige ontwikkelingen in Oost toe, zo werd tijdens de informatiebijeenkomst benadrukt. Vice-voorzitter Nel van Oudenaarde van de BVSO: “Na jaren van praten gaat het project eindelijk van start. De gemeente treft maatregelen, zodat de Drie Lanen een dertigkilometerzone worden. Daar zijn we als bewoners heel blij mee”, aldus Van Oudenaard.

Volgens wethouder Marcel Houtkamp, met Verkeer in portefeuille, worden de Drie Lanen zo ingericht ‘dat het veilige en rustige straten zijn voor alle gebruikers, ook fietsers en voetgangers’. “Ook aan de wens van bewoners dat de RET-bussen door de lanen kunnen blijven rijden, komen we tegemoet. Dadelijk heeft Oost weer drie fraaie toegangswegen.”Gerelateerd