Categorieën

Service

Lamers: meer groen overleg nodig gemeenten-Europa

Lamers: meer groen overleg nodig gemeenten-Europa
Nieuws

Lamers: meer groen overleg nodig gemeenten-Europa

  • Redactie
  • 07-12-2019
  • Nieuws
Lamers: meer groen overleg nodig gemeenten-Europa

BRUSSEL - Burgemeesters spelen een belangrijke rol in het realiseren van de 'Green Deal' die de Europese Commissie voorstaat. Dat stelde commissaris Frans Timmermans donderdag in Brussel. Cor Lamers gaf in de ontmoeting aan dat de Europese Commissie ook nationale overheden zou moeten pushen om met de gemeentes te overleggen over het realiseren van duurzame doelen.

Timmermans presenteerde de Green Dealplannen aan de Europese lokale bestuurders van het Comité van de Regio’s (CvdR) – een EU-adviesorgaan van gemeenten en regio’s. De Schiedamse burgemeester is voorzitter van de milieucommissie van de CvdR. De site Binnenlands Bestuur deed verslag.

Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is volgens Timmermans een herijking van het lokaal beleid nodig. Zonder een innige samenwerking tussen de verschillende overheden is dat geen haalbare kaart, zo stelt hij. Een belangrijke rol is daarbij in zijn ogen weggelegd voor burgemeesters. Die zouden, aldus Timmermans, meer de samenwerking met elkaar kunnen opzoeken om de Green Deal te laten slagen.

Timmermans noemde als voorbeeld de inkoop. "Een regio koopt misschien honderd of tweehonderd schone schone bussen in. Als je dat met meerdere regio’s samen doet, levert dat misschien een bestelling van vijf- of zesduizend bussen op." De is uiteraard anders onderhandelen met de mogelijke leveranciers. Ook voor kleine en middelgrote bedrijven is het gemeentebestuur van belang om maatregelen door te voeren, net als bij het herstellen van de biodiversiteit.

Timmermans geeft Lamers gelijk en zei eerder al dat gemeenten goed moeten onderhandelen met hun nationale overheden. Maar hij stelde ook dat gemeenten direct met de Europese Commissie kunnen praten. Volgens hem lopen alle regeringen achter bij het bereiken van klimaatdoelen. Maar het goede nieuws is volgens hem dat de Green Deal georganiseerd en gefinancierd kan worden. "We moeten de juiste beslissingen op het juiste bestuursniveau nemen."

Daarbij geldt voor Timmermans dat 'de burger niet plotsklaps tegen torenhoge kosten van de klimaattransitie moet oplopen'. Bij investeringen in isolatie van woningen bijvoorbeeld moeten de mensen financieel worden ontzien. De kosten zouden kunnen worden voorgefinancierd. De burger moet ook de lagere energierekening die uit nieuwe energiebronnen kan resulteren, in de portemonnee moeten voelen.

Komende woensdag presenteert Timmermans zijn Green Deal in een extra ingelaste plenaire vergadering in het Europees Parlement. Komende maand praten de EU-lidstaten over de Green Deal, die klimaatneutraliteit in 2050 inhoudt en de doelen voor 2050.