Lamers complimenteert ons met naleving regels

10-04-2020 Nieuws Kor Kegel

Burgemeester Lamers: na waarschuwingen nu echt beboeten

SCHIEDAM – Het merendeel van de Schiedammers houdt zich goed aan de regels, schrijft burgemeester Cor Lamers vandaag in zijn vijfde update over de coronacrisis. De burgemeester spreekt daarover zijn complimenten uit.  

“Helaas zijn er bepaalde groepen (vooral jongeren, ‘hangouderen’ en mensen met een Oost-Europese achtergrond) die zich niet aan de verordeningen hielden”, zegt Lamers. “Zij zijn meerdere keren aangesproken en uiteindelijk zijn er boetes uitgedeeld.” 
Een week geleden op vrijdagavond waren dat er 48. In het weekend konden de politie en het team Toezicht & Handhaving zich beperken tot waarschuwen. Deze week is er minder gewaarschuwd en is er meer gehandhaafd. “Inmiddels zijn er 63 boetes uitgedeeld voor overtreding van de noodverordening en 21 voor het overtreden van een inrijverbod”, schrijft de burgemeester. “Wij blijven de groepen in de gaten houden. Na aangesproken te zijn of beboet te zijn houden sommigen zich aan de regels. Anderen blijven de grenzen opzoeken. Ons team Toezicht & Handhaving werkt daarbij goed samen met de politie.”  

Sinds het kabinet per donderdag 26 maart de regels aanscherpte, mogen mensen niet meer in groepjes op straat vertoeven of in een park zijn. Burgemeesters hebben meer bevoegdheden gekregen. Ze kunnen gebieden aanwijzen waar het verboden is om te komen. Zowel de politie als de gemeente kan mensen aanspreken op het niet naleven van de verordening. Een boete kan oplopen tot 390 euro.  

Lamers zet de afsluitingen op een rijtje. Van een aantal plekken was al bekend dat er maatregelen getroffen zijn. Om te voorkomen dat het te druk wordt op de Maasboulevard en in het Prinses Beatrixpark zijn daar de parkeerplaatsen afgesloten. De Maasboulevard is vanaf de Havendijk afgesloten voor verkeer. Verder is het verboden de Jachthavenlaan in te rijden van vrijdag vijf uur tot maandagochtend acht uur en op werkdagen tussen vijf uur ’s middags de volgende ochtend acht uur.

In het Prinses Beatrixpark kan vanaf het Hazepad niet meer geparkeerd worden. Voor fietsers en voetgangers zijn deze gebieden wel toegankelijk.

De Cricketweg, die vanaf de Laan van Bol’es aan de kant van Vlaardingen langs sportpark Willem-Alexander loopt, is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen de Cricketweg wel gebruiken.

De parkeerplaats op de Laan van Spieringshoek, nabij scholengemeenschap Spieringshoek, is afgesloten voor auto's. Bezoekers van volkstuincomplex Vijfsluizen kunnen parkeren op de parkeerplaats bij de Piet van Gentstraat.

De laatste twee (Cricketweg en Laan van Spieringshoek) zijn vorig weekend afgesloten, toen bleek dat zich hier voortdurend groepen mensen ophielden. De andere afsluitingen werden al eerder ingesteld.  

Sinds gisteren is het Cruyffcourt aan de Parkweg vanaf vijf uur niet meer toegankelijk. Lamers: “Overdag is het court open, maar uiteraard moet men zich ook daar aan de (afstands)regels houden. Bij het Calisthenics-park in het Beatrixpark en bij de Fortunaweg zijn waarschuwingsborden geplaatst. Daar was een veel te groot aantal sporters aanwezig. Daar wordt extra op toegezien en indien nodig op gehandhaafd.”