Categorieën

Service

Lamers: andere praktijk vuurwerk is kwestie van lange adem

Lamers: andere praktijk vuurwerk is kwestie van lange adem
Nieuws

Lamers: andere praktijk vuurwerk is kwestie van lange adem

  • Redactie
  • 07-01-2023
  • Nieuws
Lamers: andere praktijk vuurwerk is kwestie van lange adem

SCHIEDAM - Veranderingen in de praktijk met vuurwerk rond de jaarwisseling hangen van veel meer af dan handhaving. Dat stelde burgemeester Cor Lamers vanmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Schiedam. Afkomen van de negatieve effecten van vuurwerk vereist volgens hem 'echt een cultuurverandering van onszelf' - en die kost tijd.

Lamers benadrukte dat 'veel mensen de negatieve effecten van vuurwerk voor mens, dier en milieu zien en af willen van consumentenvuurwerk'. "Het is geen feestje meer voor iedereen." Het zit hem dwars dat er ondanks het verbod veel vuurwerk werd afgestoken, zowel in de aanloop naar oudejaarsdag als op de dag zelf. "Tijdens de jaarwisseling heeft de politie prioriteit moeten geven aan excessen en vooral daarop gereageerd. Dat was helaas ook nodig na de zeer onrustige situatie die wij bij de vorige jaarwisseling in Schiedam-Noord hebben meegemaakt." Dit jaar verliepen oudjaarsdag en de eerste uren van het nieuwe jaar daar veel beter, aldus de burgemeester. Ook al 'blijft het onaanvaardbaar' dat handhavers en hulpdiensten worden aangevallen als ze hun werk doen, zoals gebeurde met de agent die gewond raakte nadat hij bestookt werd vuurwerk, vanuit een woning.

"Ik begrijp de teleurstelling van velen dat het afsteekverbod tijdens de jaarwisseling niet daadwerkelijk kon worden gehandhaafd. In de aanloop ernaar toe is dat overigens wel degelijk gebeurd." Maar ook een lokaal afsteekverbod kost tijd, aldus Lamers. Wat in de ogen van de burgemeester wel een verschil kan maken is een landelijk verkoop- en afsteekverbod. "Geen verschillen meer tussen steden die wel hun verantwoordelijkheid durven nemen en steden die daar nog niet aan toe zijn." En: "Geen verkoop toestaan als afsteken wel verboden is." Lamers herhaalde daarom zijn oproep aan de landelijke politiek om 'haar verantwoordelijkheid te nemen' en nu daadwerkelijk te komen tot een landelijk verkoop- en afsteekverbod.

Burgemeester Lamers tipte in zijn speech ook aan dat dit zijn laatste nieuwjaarsbijeenkomst is als burgervader van de stad. Maar de komende maanden worden wat hem betreft geen afscheidstournee. "U kunt op mij blijven rekenen. Want samen maken wij de stad. Als er één ding is dat ik tijdens mijn 10 jaar als burgemeester van Schiedam heb ervaren, is het de betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers. Wij zijn weer trots op Schiedam: en terecht!" Schiedam is in tien jaar tijd volgens Lamers veranderd, ten goede. Met name het teruggekeerde vertrouwen van Schiedamse inwoners en ondernemers maakt een verschil. "Schiedam blijft die levendige stad die het is en ontwikkelt zich nog verder, zeker naar 2025 toe. Want dan bestaat onze stad 750 jaar! Ik weet dat velen van u staan te popelen om daar concreet mee aan de slag te gaan en ik beloof u dat wij als college daar snel bij u op terugkomen. Het wordt geen feestelijk jaar van het gemeentebestuur, het wordt een feestelijk jaar van en met de stad. Samen maken wij daar de plannen voor." Reageerde Lamers daarmee op de oproep van Han van der Horst afgelopen week op Schiedam24?

Ook de politiek heeft een steentje bijgedragen aan de veranderde staat van de stad, aldus de burgemeester. Het nieuwe, zittende college, dat feitelijk pas na de zomer zijn werk kon beginnen, komt binnenkort met een collegeprogramma. Eerder al legde het coalitieakkoord, getiteld Verder, voor een kleurrijke stad, voor een basis om te werken. "Met onder meer aandacht voor een 'thuis voor iedereen'. Schiedam als economisch vitale en bereikbare stad die sociaal en kansrijk is", aldus Lamers. "De stad moet schoon, groen en diervriendelijk zijn en vooral ook veilig. En dat doen we vanuit een financieel gezonde basis. Niet alles wordt ter discussie gesteld: wat goed loopt, daar gaan we voortvarend mee door."

Maar de stad is ook afhankelijk van het landsbestuur. En dat wordt spannend, aldus de burgemeester. "Allereerst is er onduidelijkheid bij het rijk: er ligt geen goed financieel toekomstperspectief voor gemeenten. Daarnaast kennen we natuurlijk de energieproblematiek, mede als gevolg daarvan de armoedeproblematiek en ook nog een heuse klimaatcrisis en een vluchtelingencrisis. Dit alles gaat Schiedam niet voorbij: het raakt ons en onze inwoners vol in ons dagelijks bestaan. Als gemeentebestuur moeten we met de mogelijkheden die wij hebben oplossingen bedenken en er richting aan geven. En ik ben blij dat het college dat nu ook al doet met de vier speerpunten die bij de begroting zijn geïntroduceerd."

Lamers ziet de inspanningen om met de huidige moeilijke situatie om te gaan ook terug in de stad. "Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne. Een jaar geleden was oorlog in Europa nog ondenkbaar. Nu zitten we er middenin! Al tien maanden lang, met enorm grote effecten. Maar ik ben trots dat wij als stad laten zien dat we tolerant zijn en onderdak willen en kunnen bieden aan Oekraïners die moeten vluchten voor de oorlog in hun land. En natuurlijk ook aan de andere vluchtelingen die we al jaren opvangen in Schiedam. Samen met de regio pakken we dat aan, maar dankzij de inzet van gemeente, partners en inwoners kunnen we mensen een tijdelijk thuis bieden. Op dit moment huisvesten wij meer dan vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen: Schiedam toont zijn verantwoordelijkheid."