Laat de Regenboogvlag weer wapperen!

07-01-2019 Nieuws Kor Kegel

Op de Westvest bij de Vrijzinnigen wappert de vlag al, straks ook weer op het Stadserf?

SCHIEDAM – D66-fractieleider John van Sliedregt zou het waarderen als het gemeentebestuur komende dagen weer de Regenboogvlag laat wapperen op het Stadserf. 
De vlag wordt elk jaar gehesen op Coming Out Day, de dag dat de gemeente haar solidariteit benadrukt met mensen van allerlei seksuele voorkeuren en geaardheden. Maar vanwege de omstreden Nashville-verklaring zou de gemeente een duidelijk signaal geven als de vlag weer vol gehesen wordt.  

De Vrijzinnigen zijn er reeds toe overgegaan. De voormalige Nederlandse Protestantenbond heeft de Regenboogvlag bovenaan in de mast staan bij het kerkgebouw aan de Westvest, hoek Walvisstraat. Op Facebook was John van Sliedregt een van de eersten die het met een like waardeerde.  

John van Sliedregt: “Ik ben gelukkig niet de enige, die zich ergert (is dat het juiste woord?) aan de Nashville-verklaring. Ben ik verbaasd over dat document? Nee, het kan geen verrassing zijn dat extreme stromingen in diverse religies niets moeten hebben van het feit dat er mensen zijn met een seksuele geaardheid die niet past in hun versie van hun heilige boek. Of die het feit dat er transgenders bestaan ontkennen en dat nu afdoen als ‘transgenderisme’ (hoe verzin je het?). Dat deze stromingen ook in Nederland voorkomen, is geen verrassing. Zeker niet voor mensen die behoren tot de groepen waarvan deze fanatici niets moeten hebben. Maar het zijn gelukkig stromingen.”

De fractievoorzitter van D66 in de Schiedamse gemeenteraad ziet tot zijn blijdschap dat er inmiddels al veel kerkgenootschappen zijn, die afstand hebben genomen van de Nashville-verklaring. Op Facebook deelde hij het eerdere bericht van vanavond op Schiedam24 over de Schiedamse dominee Marjolijn Russchen, die haar protestantse gemeente informeerde over de nadrukkelijke afwijzing van de Nashville-verklaring door de scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), ds. René de Reuver.  

Raadslid John van Siedregt: “Godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn zeer belangrijke grondrechten in ons land. Evengoed is ook het recht om te zijn wie je bent een onaantastbaar grondrecht. Tot hoever je kunt gaan met bijvoorbeeld de Nashville-verklaring, dat gaat het Openbaar Ministerie nu onderzoeken. Daarom zeg ik nu ook niets over een eventuele strafbaarheid. Laat dat vooral aan de experts! Maar wat kunnen we in Schiedam nu dan wél doen?” 
“Simpel, wat mij betreft: Schiedam is Regenbooggemeente. Iedereen in onze stad moet welkom zijn, gelijkwaardig zijn en zich welkom voelen. Mede om die reden hijsen we ieder jaar ter gelegenheid van Coming Out Day de Regenboogvlag. Mede om die reden hebben we op het Land van Belofte een regenboogzebrapad. De vlag ligt toch op het stadhuis. Ik zou het waarderen, als de gemeente hem de komende dagen hijst, net als tijdens Coming Out Day. Om te benadrukken dat je in Schiedam gewoon kunt zijn wie je bent. Wat ook een klein groepje mensen met extreme denkbeelden daarvan mag vinden.”  

De Vrijzinnigen Schiedam lieten begin van de avond weten stelling te willen nemen tegen de Nashville-verklaring. “Geloven in de liefde betekent geloven in de mensen. Alle mensen! Wij zijn voor verbinding en niet voor verklaringen die ondertekend worden om mensen buiten te sluiten. Wij willen oproepen tot solidariteit, liefde en openheid”, schrijft Hjalmar Rosing en Richard van der Keur namens de Vrijzinnigen. 
“Gelijkwaardigheid is onvoorwaardelijk en vanzelfsprekend. Wij willen onze LGBTi-broeders en -zusters een liefdevol hart onder de riem steken.”  

LGBTi staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersexual.