Kunstwerkt lonkt naar postkantoor

30-01-2021 Nieuws Kor Kegel

Deelnemers aan de kick-off van het jubilerende Kunstwerkt. Foto: Arjen Baas

SCHIEDAM – Stichting Kunstwerkt Schiedam heeft goede hoop dat ze zich over een jaar kan vestigen in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat 191.  

In het dertigste jaar van haar bestaan heeft Kunstwerkt dan toch weer zicht op een representatief onderkomen. Onlangs kreeg de kunstenaarsstichting te horen dat ze vanwege herontwikkelingsplannen van de gemeente Schiedam de huidige accommodatie aan de Boterstraat 81 moet verlaten. 

Mogelijk verhuist Magnezy Dance Productions mee van Ruimte in Beweging aan de Boterstraat naar het oude postkantoor. Choreografe en danseres Liat Magnezy maakt al lange tijd dansvoorstellingen in Ruimte in Beweging, zoals de accommodatie aan de Boterstraat heet.
Vóór de Boterstraat zat Kunstwerkt jarenlang in Pand Paulus aan de Korte Haven 125.  

De stichting is ondanks de Coronacrisis het jubileumjaar inspirerend begonnen. Vorige week was er de digitale kick-off van wat toch een feestjaar moet worden. Die aftrap was aanvankelijk gepland live in het Wennekerpand, maar dat kon vanwege de lockdown niet doorgaan. In de plaats kwam een online evenement, waarop belangstellenden konden inloggen. Via Zoom en Facebook keken rond de honderd geïnteresseerden mee.  

Voorzitter Arjen Baas opende met een terugblik over de achterliggende dertig jaar. In zijn verhaal passeerden bekende namen, van wie kunstenaars Inge van Haastert en Sjef Henderickx nog deelnemers zijn van het eerste uur. Baas besloot zijn verhaal met de blik vooruit: de spanning van een verhuizing naar het oude postkantoor. Het bestuur van Kunstwerkt is in gesprek met de ontwikkelaar van de locatie achter het postkantoor, waar twee jaar geleden de bijgebouwen van PostNL (de PTT) zijn gesloopt. Het vloeroppervlak van het postkantoor is meer dan vijfhonderd vierkante meter en dat is te veel voor Kunstwerkt, maar de stichting zou graag de krachten bundelen met andere partijen in Schiedam op het gebied van beeldende kunst.

“Ons ideaal is een concept te ontwikkelen waarin deelnemende partijen elkaar versterken, wat tot uitdrukking komt in een aantrekkelijk aanbod voor Schiedam en omgeving, ervan uitgaande dat schaalgrootte, diversiteit en kwaliteit ook een positieve invloed hebben op naamsbekendheid en aantrekkingskracht, in en buiten Schiedam”, zegt Arjen Baas. Om met zo’n concept aan de slag te kunnen gaan worden er gesprekken gevoerd: met Magnezy Dance Productions, de Fotowerkplaats en stichting Mooi Werk. Ondertussen is daar ook de ontwikkelaar en eigenaar van het postkantoor bij betrokken en lijkt er een goede basis te zijn voor verdere planvorming.  

De online tentoonstelling is gewijd aan het werk van de nieuwe deelnemers van Kunstwerkt. Traditiegetrouw vangt het expositieseizoen hiermee aan. De expo ‘Nieuwe impuls’ kan nog niet fysiek bekeken worden, maar digitaal kun je een indruk krijgen. Bij de kick-off werden chats uitgewisseld en was er ook discussie. 

Na de lockdown zal de expositie live te bezoeken zijn in de Boterstraat, waar het publiek dan ook de kunstenaars kan ontmoeten. In december wordt het jubileumjaar afgesloten met verschillende tentoonstellingen op meerdere plekken in Schiedam.  

https://vimeo.com/505893179/a8f31dc3d4  

https://stichtingkunstwerkt.nl/exposities/2021/nieuwe-impuls