Kunstwerken over Liduina voortaan in Heilig Hartkerk

14-10-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Schilderijen en glas-in-loodramen over Liduina zijn vanavond in de Heilig Hartkerk ingezegend door pastor Henri Egging. De ramen completeren de Liduinakapel en de schilderijen vormen de afronding van het scherm waarmee de kerk flexibel valt in te delen.

De schilderijen zijn gemaakt door de Schiedamse kunstenaar Jeroen Staal (op een van de foto's tussen de panelen). Eerder maakte hij met de hulp van heel veel schoolkinderen de taferelen aan de andere kant van de vier schermen, die de wijk betreffen. De panelen met het gezicht naar het altaar, zijn een aanvulling op de grote Apocalypsschildering van Wim Adolfs op de muren boven dat altaar en op de beide Liduina-altaarstukken van dezelfde kunstenaar.

Die muurschildering is nooit voltooid. Begin jaren dertig had Adolfs de opdracht gekregen om de grote triomfboog boven het altaar te sieren met afbeeldingen uit het visioen van de apostel Johannes. Onder de grote beelden van Jozef en Maria zou Adolfs altaarstukken van Liduina moeten maken, die qua grootte van de figuren en qua kleurstelling, aan moesten sluiten bij de Apocalypsschildering. Het werk zou klaar moeten zijn voor de viering van het vijfde eeuwfeest van Liduina, in 1933.

De schildering is echter niet afgemaakt. Zo ontbraken er nog twee van de zeven plagen en een voorstelling van het hiernamaals. In de jaren zeventig is overwogen om de schildering af te maken, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de kerk. Kunsthistorici van museum Boijmans van Beuningen adviseerden echter om de schildering onvoltooid te laten.

Toen er werd nagedacht over de onderwerpen op de panelen aan de altaarzijde van het kunstscherm, was de keuze snel gemaakt: na 85 jaar zouden de ontbrekende schilderingen van Adolfs op het kunstscherm worden afgebeeld. Zonder zijn eigen stijl te verloochenen heeft Staal de afbeeldingen van Adolfs ‘geciteerd’ en naar het heden gebracht.

Op het eerste paneel schilderde Staal de twee ontbrekende plagen, compleet met diverse verwijzingen naar Liduina. Het tweede paneel vormt de schakel tussen het einde der tijden en het hiernamaals: het Laatste Oordeel. Met ook hierop weer beeltenissen van Liduina en haar beschermengel. Op het nu ingezegende derde paneel staat 'Christus en Zijn Kerk' afgebeeld, op het vierde trekt Liduina de hemel binnen.

Ook enkele glas-in-loodramen werden vanavond ingezegend. Deze zijn van de hand van Henk van Kooy uit Delfshaven. Ook hij poseerde voor een van zijn werken.

Bekijk de foto's


Gerelateerd