Kroon, Rijnmondband en Indische hap voor veteranen

24-06-2015 Nieuws Redactie

De herinneringsspeldjes van de acht jaargangen van de Schiedamse veteranendag op een rij

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers heeft aan het eind van de middag de oorlogsveteranen met hun aanhang verwelkomd op de Schiedamse Veteranendag. De burgemeester benadrukte het belang van deze jaarlijkse traditionele bijeenkomst, omdat de vierhonderd Schiedamse oorlogsveteranen en alles wat zij hebben betekend voor ons land nooit vergeten mogen worden.

Van de ongeveer vierhonderd oorlogsveteranen horen circa honderdvijftig veteranen tot de ‘jonge veteranen’. Het gezelschap in de foyer van het Theater aan de Schie bestond - inclusief aanhang - uit bijna tweehonderd mensen, onder wie zo’n vijftien jonge veteranen. De burgemeester gaf aan dat de gemeente er alles aan wil doen om de deelname van de jonge veteranen aan deze dag te laten toenemen.

Na zijn opening gaf de burgemeester het woord aan de gastspreker, Marco Kroon. Deze is zelf oorlogsveteraan en nog in actieve dienst. Kroon is onderscheiden met de Militaire Willems-orde. Hij is de eerste militair sinds 1955 die deze orde kreeg uitgereikt. Hij verhaalde uitgebreid over zijn missie in Uruzgan, een provincie in Afghanistan. Daarbij was er onder meer aandacht voor leiderschap en kameraadschap, de dreiging van zelfmoordenaars en hun bomvesten, voor het door de Nederlanders ingezette wapenarsenaal en de Apache helikopters. De woorden van Kroon werden geïllustreerd met niets verhullende foto- en videobeelden.

Na de lezing van Kroon met als afsluitende oneliner “Een ‘tweede plaats’ bestaat in ons werk niet”, verzamelden de veteranen zich buiten in de avondzon voor een groepsfoto. Als verrassing werden de veteranen en hun aanhang onthaald op een optreden van de Rijnmondband. Daarna sloten de veteranen de bijeenkomst af met een gezamenlijke Indische maaltijd. Bij het naar huis gaan kreeg elke veteraan als aandenken aan deze achtste Schiedamse veteranendag een speldje. Dit jaar was er gekozen voor een miniatuuruitvoering van de Militaire Willems-orde.