Categorieën

Service

Kritiek van ondernemerszijde op Stroomopwaarts

Kritiek van ondernemerszijde op Stroomopwaarts
Nieuws

Kritiek van ondernemerszijde op Stroomopwaarts

  • Redactie
  • 10-01-2019
  • Nieuws
Kritiek van ondernemerszijde op Stroomopwaarts

SCHIEDAM – Stroomopwaarts werkt niet samen met het bedrijfsleven in het bedieningsgebied. Dat is kort samengevat de kritiek van Pieter Sneep, voorzitter van de Ondernemersvereniging Schiedam Havens.


Directeur Desiree Curfs van het participatiebedrijf deelt die kritiek niet.

Sneep spreekt vanavond in De Boshoek tijdens het Stadserf, dat vooral over het groenbeleid in de stad gaat, maar dat ook een 'speakerscorner' kent.

De ondernemersvoorzitter vindt het vooral laakbaar dat Stroomopwaarts het blijkbaar zonder de inbreng van ondernemers denkt af te kunnen. “Verbazingwekkend blijft wel dat jullie als Stroomopwaarts blijkbaar zonder input en hulp van de grotere ondernemersverenigingen “kunnen” (denken te kunnen) werken, al die jaren al”, zo stelde Sneep in een bericht aan Curfs. Deelname aan netwerkborrels is daar geen adequaat antwoord op, zo vindt Sneep. “Onderling contact is natuurlijk noodzakelijk en goed, maar dan wel met visie, strategie en diepgang.”

Sinds de oprichting van Stroomopwaarts, begin 2014, zoekt hij al serieus contact, maar tot dusver is het bij incidentele contacten en berichten gebleven. Eerdere excuses van Curfs over het uitblijven van dat contact hebben niet geholpen. Sneep: “Wij worden als ondernemersvereniging bij alle aspecten die spelen in de stad, rond economie, gebiedsontwikkeling, mobiliteit, duurzaamheid, etc. betrokken door de gemeente Schiedam. Dat is waarschijnlijk niet voor niets. Wij vertegenwoordigen duizenden en duizenden man/vrouw werkgelegenheid in de Schiedamse havens en weten goed wat er speelt. Maar Stroomopwaarts kan blijkbaar geheel zonder ons.”

Curfs constateert, sprekend over Sneep, dat waar zij zelf altijd gesteld heeft dat de dialoog met de bedrijven belangrijk is voor het functioneren van Stroomopwaarts, 'hij die dialoog gemist heeft'. “Dat is zijn persoonlijke ervaring en dat betreur ik. Maar er zijn ook een hoop ondernemers die dit signaal niet geven.” Curfst noemt Voscon, Nolet, Facilicom, Mammoet en Frankeland als zijnde ondernemingen die wel veelvuldig zaken doen met Stroomopwaarts.

“Ook al blijft het natuurlijk een lastige opgave. Ons werk is geen appeltje-eitje, mensen in ons bestand matchen niet zo maar met de wensen en eisen van de bedrijven.” Ieder bedrijf zoekt het schaap-met-de-vijf-poten. “Maar wij willen bedrijven graag meegeven: probeer ook iemand die wellicht niet meteen lijkt te matchen.” Van bedrijven die Curfs vraagt mee te doen aan die 'sociale opgave' (mensen die lang uit het arbeidsproces zijn toch weer aan het werk krijgen), krijgt zij in de regel welwillendheid terug. “We snappen die verantwoordelijkheid', zeggen ze dan”, aldus Curfs.

Vers twee is dan vaak hoe die mensen weer te betrekken, hoe ze vertrouwen te geven, klaar te stomen voor een baan. Voor dat proces heb je dialoog nodig.

Het is die dialoog die Sneep zoekt. “Als ik daar niet genoeg op ingestapt ben, excuses”, zegt Curfs. Haar organisatie moest er zelf ook klaar voor zijn om dit proces aan te gaan, zo stelt zij. “Als we dat hadden gedaan zonder dat we onze processen op orde hadden, wisten we zeker dat we ondernemers gingen teleurstellen.”

En nu? “Kom maar, zou ik zeggen”, aldus Curfs. “Streep eronder, laten we samen investeren. Dat is ook het idee van de Participatiewet.” Bedrijfsleven en werkzoekenden/participatiebedrijf hebben elkaar keihard nodig, zo stelt de Stroomopwaarts-directeur. “Laten we teleurstelling ombuigen in samen vooruit kijken, in een nieuwe start.”

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →