Krachtige daad krijgt slap vervolg

04-09-2019 Nieuws Redactie

Hier ging de man op de fiets, en daarna Jolein Zonneveld, te water; foto: Joke Zonneveld


SCHIEDAM – Joke Zonneveld is teleurgesteld in verzekeraars in het algemeen, en ING, de hare, in het bijzonder. Dit vanwege het weigeren van een vergoeding voor een beschadigde telefoon.

Dat klinkt een beetje jengelend, maar het verhaal is best heldhaftig. Dochter Jolein, vijftien jaar, reed afgelopen donderdag op de Woudweg, even na drieën, toen zij een man in de sloot zag liggen. Er stonden al mensen omheen, een boer met zijn trekker, een wielrenner en een vrouw. De man in de sloot was op leeftijd en was klaarblijkelijk met zijn fiets en al het water ingereden, of gevallen. Toen Jolein vroeg of ze iets kon doen, kreeg ze de wedervraag of ze lenig was. Waarom is nog steeds niet duidelijk, maar het weerhield Jolein er niet van een handje toe te steken.

Haar 'oortjes' deed ze uit, wikkelde ze om de telefoon en deed alles in de zak van haar trui. Ze probeerde de man aan zijn arm uit het water te trekken, maar dat bleek nog een hele hijs, de man was zwaarder dan gedacht en de oever was behoorlijk stijl. Bij het buffelen viel de telefoon van Jolein in het water.

Ze ging daarop ook maar het water in en haalde man, fiets en telefoon uit het water. “Ze vindt zichzelf absoluuut geen held”, vertelt moeder Joke. “Maar ik vind het fijn dat ze uit zichzelf is gestopt om te vragen of ze kon helpen. De boer heeft maar één voet en zal daarom niet in staat zijn geweest dat man uit het water te halen. De andere twee mensen hadden dat misschien wel gekund. Maar het is zoals het is.” Toen de oude man uit het water was en redelijk aanspreekbaar bleek, met drie volwassenen erbij, is Jolein naar huis gefietst.

Goed, het verhaal krijgt dus een staartje. De telefoon bleek het – eenmaal thuis en opgedroogd – niet meer goed te doen. Joke Zonneveld belde haar verzekeraar, maar kreeg daar te horen dat de man in het water de schade moest opgeven bij zijn verzekering. “Maar ik geef u weinig kans, want u dochter is vrijwillig het water in gegaan”, gaf de medewerker van de verzekeringsmaatschappij haar ook nog mee. “Dat klopt, en ik hoop dat ze dat volgende keer weer doet”, aldus Joke.

Daarna begon de zoektocht naar de te water geraakte man. Facebook is dan een geducht middel en het bericht over het optreden van Jolein werd zeventig keer gedeeld. Via de boer kregen Joke en haar man te horen dat de man in het water, had gezegd op weg te zijn geweest naar de Smetanalaan. “Gisteren heb ik daar briefjes is de bus gedaan. Ik werd al gelijk aangesproken en gebeld door drie bewoners die met me meedachten. Echt top vond ik dat”, aldus Joke. 's-Middags belde de man haar zelf op. Hij woonde inderdaad aan de Smetanalaan.

Met de man wordt nu gekeken hoe de schade verhaald kan worden. Joke Zonneveld: “Het was echt geen kwestie van leven of dood. Maar zij heeft schade buiten haar schuld en dan krijg je zo’n raar antwoord. Ik vind dat qua opvoeding een heel slecht signaal.”
Gerelateerd