Koemarktbrug klaar voor de komende jaren

11-05-2019 Nieuws Advertentie


SCHIEDAM – De Koemarktbrug ligt er weer als nieuw bij. Voetgangers, fietsers en automobilisten kunnen vanaf vandaag over een 'strakke' brug van Schiedam-Oost naar -West, van -Zuid naar -Noord.

Het belangrijkste knooppunt van Schiedam was afgelopen week 'buiten gebruik' vanwege een grote onderhoudsbeurt van het wegdek. Dat was dertien jaar geleden voor het laatst gedaan, weet Ewout Eikenbroek van de afdeling Civiel en Meubilair van Irado.

Dat bedrijfsonderdeel van de Schiedamse dienstverlener is verantwoordelijk voor de opknapbeurt aan de brug – gebouwd in 1926. Het wordt daarin ondersteund door verschillende gespecialiseerde bedrijven die delen van het proces doen.

Zo werd er een forse tent over de brug gebouwd, van vijfhonderd vierkante meter. Dit om de stad zo min mogelijk overlast te geven van het werk. Dat bestond op dinsdag, woensdag en donderdag vooral uit het bestralen van het wegdek. “Hiervoor werden kogeltjes onder hoge druk geschoten en daarna afgezogen”, licht Ewout Eikenbroek toe.

Donderdag en vrijdag is er vooral gewerkt aan het aanbrengen van het nieuwe wegdek. Dat bestaat uit een grondlaag, een epoxy tussenlaag en een toplaag. “Steeds werden delen uitgevoerd, dus er liepen verschillende processen tegelijkertijd”, vertelt Eikenbroek, om de complexiteit van het werk uit te leggen. In totaal zijn er volgens hem ongeveer twintig mensen aan het werk geweest, maar de meeste van hen dus niet de hele week. Irado voerde zelf ook nog belangrijke werkzaamheden uit.

Complex was de communicatie rond het project, aldus Eikenbroek. “Er komt heel veel bij kijken. Niet alleen het afstemmen van de processen tussen alle betrokken partijen, maar ook het verzorgen van de omleidingen, ook voor de bussen, en het informeren van de omwonenden.” Die laatsten zijn door bewonersbrieven op de hoogte gesteld van de werkzaamheden en de consequenties daarvan.

Nu het nieuwe wegdek er ligt, moet de basculebrug er weer voor jaren tegen kunnen.

Gerelateerd