Kerkdeuren blijven dicht: geen vieringen in katholieke kerken

24-01-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – De klokken van de Schiedamse katholieke kerken luiden vanmorgen niet; de deuren van de Jacobuskerk en de Liduinabasiliek blijven dicht.

Parochiebestuur en pastoraal team besloten de komende weken geen vieringen te houden om ieder besmettingsgevaar met Corona te voorkomen. “De belangrijkste reden voor dit besluit is de zorg voor de vrijwilligers, die veelal tot de risicogroep behoren”, stelt pastoor Charles Duynstee. De afgelopen weken gold in de kerken een maximum aantal van dertig bezoekers, met mondkapjes en op ruime afstand van elkaar. Maar zeker de mensen met een dienende functie bij de ontvangst en in de vieringen stonden uiteraard in geregeld contact met anderen.

“Daarnaast speelt ook de factor dat er zo min mogelijk bewegingen moeten plaatsvinden”, aldus Duynstee. De opdracht zo veel mogelijk thuis te blijven betekent ook iets voor de kerken. De actuele dreiging van de Britse variant van het virus speelt ook een rol in het besluit.

Duynstee stelt te begrijpen dat de sluiting van de kerken voor velen een grote teleurstelling is. De maatregel geldt vooralsnog tot 10 februari.

De Liduinabasiliek is de komende periode op woensdag en vrijdag in de ochtend tussen half negen en half tien wel geopend voor wie een kaarsje op wil steken en wil bidden. Op donderdagavond kan dit van half zeven tot half acht.

Vieringen worden in de parochie – ook de kerken in Vlaardingen en Maassluis zijn gesloten – wel gehouden; daarbij zijn maar enkele mensen aanwezig en ze worden opgenomen, om te worden uitgezonden op het You Tube-kanaal van parochie De Goede Herder.

Uitvaarten en de voorbereiding daarop kunnen blijven plaatsvinden vanuit de Schiedamse katholieke kerken. “Met inachtneming van alle preventiemaatregelen.” Tijdens een uitvaart verzorgd door de parochie kunnen maximaal dertig mensen aanwezig zijn.

De parochie roept op te bidden voor de slachtoffers van het virus, voor degenen die zorg verlenen en voor iedereen die door deze crisis wordt beproefd.

Toevoeging: De Jacobuskerk is op dinsdag van negen tot tien en donderdag van drie tot vier open voor wie wil bidden of een kaarsje opsteken.