Categorieën

Service

Kantoorleegstand daalt fors

Kantoorleegstand daalt fors
Nieuws

Kantoorleegstand daalt fors

  • Redactie
  • 04-01-2018
  • Nieuws
Kantoorleegstand daalt fors

Met het oude DCMR-gebouw van de markt, daalt de Schiedamse kantorenleegstand direct flink

SCHIEDAM - De leegstand van kantoren is afgelopen jaar in Schiedam gedaald. En fors ook: het aantal ongebruikte vierkante meter kantoorruimte halveerde praktisch.

Tot deze conclusie komt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in een markverkenning. In heel Nederland daalde de kantorenleegstand in 2017 van 13,1 naar 11,7 procent. Dat is het laagste niveau sinds 2007. Alleen in Roosendaal daalde de leegstand nog sterker (met zestig procent) dan in Schiedam. Na de Brandersstad volgden Leiden, Groningen en Almere met fors afgenomen leegstand van kantoren.

De kantoormakelaar schrijft de forse daling in deze twee en anders steden toe aan de aangetrokken economie. Verder wordt ook in veel steden werk gemaakt van herbestemming van in onbruik geraakt vastgoed. In Amsterdam zou al weer sprake zijn van krapte op de (kantoren)markt.

Een woordvoerder van de gemeente Schiedam stelt dat de leegstand daalde omdat de kantoorruimte die in 2016 door bedrijven leeg werd achtergelaten na verhuizing, pas afgelopen jaar nieuwe huurders trok. Verder zouden bedrijven die tijdelijk kleiner behuisd waren, in 2017 weer meer ruimte in gebruik hebben genomen. Ook werd het grote leegstaande kantoorpand aan de 's-Gravelandseweg (voormalig DCMR) van de markt gehaald - dat scheelt twintigduizend kantoormeters. In het pand komen woningen.

Leegstaande kantoren die voor de verhuur worden aangeboden zijn samen goed voor 5,7 miljoen m². Dat is zeventien procent minder dan het totaal van eind 2016 en komt neer op 11,7 procent van de totale kantorenvoorraad. De totale in Nederland in gebruik genomen kantoorruimte kwam in 2017 uit op 1,26 miljoen vierkante meter, vrijwel hetzelfde aantal als een jaar eerder. Voor een gezonde kantoormarkt met de mogelijkheid voor bedrijven om door te groeien, wordt een frictieleegstand van vijf tot zeven procent als gezond beschouwd.

Een gemiddelde vierkante meter Nederlands kantoor kostte in 2017 op jaarbasis 134 euro aan huur.