Justitie eist vijftien maanden voor accijnsfraudeur

09-05-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Een opmerkelijk verhaal brengt het Eindhovens Dagblad. De krant bericht over een rechtszitting vanwege een fraudezaak waarbij ook een bedrijf in Schiedam betrokken is.

Voor de rechter in Zwolle staat Gabriel L. Hij geeft leiding aan het bedrijf GG Nederland. Dat bedrijf zou gefraudeerd hebben met tabak.

Een tip van de Duitse douane leidde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) begin vorig jaar naar een bedrijfshal in het Brabantse Hapert. De Duitsers hadden bij een controle zeventienhonderd kilo tabak en machines voor het snijden ervan aangetroffen in een vrachtwagen, die Hapert als bestemming had.

Toen de Fiod bij GG Nederland aan de Handelsweg in Hapert ging controleren, trof de dienst 3.780 kilo rook- en 2.380 kilo waterpijptabak aan. L. was daarbij aanwezig en sprak van een administratieve omissie. Het bedrijf had geen vergunning voor de bereiding van de accijnsgoederen.

GG Nederland heeft echter wel een dergelijke vergunning voor een vestiging in Schiedam. Hij was vergeten de verhuizing door te geven, zo stelde L. bij de controle.

De Fiod achtte het verhaal ongeloofwaardig en vermoedt dat GG Nederland met L. jarenlang opzettelijk accijnsfraude pleegde. “De vergunning werd slechts als dekmantel gebruikt’', aldus de officier van justitie van het fraudeparket dat in Zwolle zetelt. Dit alles om accijnzen te ontlopen.

Justitie eiste vandaag tegen L. vijftien maanden gevangenisstraf. Ook vordert het 160.000 euro boete, omdat de staat door de handelwijze drie ton aan accijnzen zou zijn misgelopen. Gabriel L. is 58 jaar oud en heeft een Israëlisch paspoort. Veel meer is er van de man niet bekend, zelfs geen verblijfplaats. Hij ontbrak dan ook ter zitting vandaag.

Ook over (de geschiedenis van) GG Nederland in Schiedam is via de gebruikelijke kanalen als de Kamer van Koophandel geen informatie te verkrijgen.