Categorieën

Service

Jongeren tackelen Schiedamse problemen

Jongeren tackelen Schiedamse problemen
Onderwijs

Jongeren tackelen Schiedamse problemen

  • Ted Konings
  • 06-12-2015
  • Onderwijs
Jongeren tackelen Schiedamse problemen

Foto's: De Kleine Ambassade


SCHIEDAM - I've got the power, het jongerencongres dat vandaag en gisteren in de Korenbeurs werd gehouden, verbindt jongeren en instellingen en bedrijven in de stad. Een programma om aan te werken, werd vanavond realiteit. Jongeren presenteerden hun recepten voor een kansrijke toekomst van henzelf en hun leeftijdsgenoten - en de organisaties die het van jongeren moeten hebben namen de adviezen dankbaar in ontvangst.

Wat zou je doen als jouw dromen bedrog waren? Dat vroeg dichter Charlie Dichter de ongeveer vijftig deelnemende jongeren en een vergelijkbaar aantal gasten op het afsluitende diner annex debatavond. Wat Dichter betreft zit er niets anders op dan 'het beste te worden van wie ik kan zijn'.

Dat was de sfeer van de avond, waarin jonge mensen van vijftien, zestien of zeventien jaar (soms iets jonger, soms iets ouder) in gesprek gingen met mensen die het al 'meer gemaakt' hebben in het leven.

Zoals aan tafel twee. Daar raakten een brandweerman, een fondsenwerver, een journalist, twee mannen van tassen- en kledingproducent Omar Munie en een vertegenwoordiger van Stroomopwaarts, aan de praat met Timo, Rianne, Fatima en Tristan. Hun ambities: wiskundeleraar worden (Timo), darten (Tristan), fiscalist worden (Fatima) en Rianne die dat nog niet zo duidelijk voor ogen heeft, maar wel van dansen houdt. Dan valt er een hoop te bepraten, over het verschil tussen arm en rijk, goed kunnen leren en minder, maar ook over sparen en banken, over angst in de maatschappij en bureaucratie, over worden wat je altijd had willen zijn (brandweerman!) en een bijdrage zijn aan de maatschappij.

Tussen de bedrijven door presenteerden de jongeren de resultaten van hun onderzoek, dat ze vanmorgen hadden uitgezet bij de deelnemende bedrijven (Huisman) en instellingen (WOT, de Bieb).

Een groep was te gast bij de Rabobank in Rotterdam en formuleerde antwoord op de vraag: is er een rol weggelegd voor de bank om jongeren te leren met geld om te gaan? Antwoord: er is een rol voor de bank, de school, de ouders en de jongeren zelf. Meest opvallende advies aan de bank: “De rente op je spaarrekening iedere maand laten uitkeren.”

Banken zouden te werk moeten gaan volgens de drie s-en: spelenderwijs, met spaardoelen en volgens een schema. Een app kan jongeren op weg helpen, door een doel voor ogen te houden gaat sparen beter, en dat geldt ook als je te werk gaat volgens een schema. Bijvoorbeeld door uitgaven en inkomsten bij te houden, daarin de balans te kunnen opmaken en dan ook van de bank respons te ontvangen. “Bijvoorbeeld dat je moet vragen om een verhoging van je zakgeld, of dat je minder moet snoepen.”

Op school zouden lesprogramma's moeten worden verzorgd, door specialisten op het gebied van geld. Ook informatie-avonden voor ouders zijn geen overbodige luxe. Zij zouden meer kennis moeten hebben - en 'van je ouders neem je meer aan'. Misschien moeten zij ook maar overgaan tot rente op zakgeld, als je overhoudt, aldus de jongen adviseurs. “Ik schrok toen ik hoorde dat één op de zes kinderen in Schiedam in armoede opgroeit.”

Jongeren zelf moeten nadenken over geld. “Ik besefte dat ik regelmatig op school een broodje kocht. Maar toen ik ging rekenen leerde ik dat ik 120 euro per jaar daaraan uitgaf. Dan heb ik toch liever 720 euro aan het eind van mijn schoolloopbaan.” Werkervaring helpt om de waarde van geld te leren: een broodje kost een half uur werken.

Een andere groep dacht na over 'hoe maak je een gezonde levensstijl voor alle jongeren toegankelijk?'- een vraag die door DSW werd gesteld. De oplossing: een sportprogramma, simpel en kleinschalig. Voor kinderen een buitenspeelmiddag, voor jongeren een wijksporttoernooi. Met prijzen die door DSW beschikbaar worden gesteld, en spelers van Excelsior (dat door DSW wordt gesponsord) die op het toernooi meedoen. DSW-directeur Dirk Pons was zo over deze en andere adviezen te spreken dat hij zei te overwegen 'een jongerenadviesraad in te stellen'.

De groep die nadacht over de vraag hoe de bieb kan bijdragen aan persoonlijke vaardigheden en zelfredzaamheid van jongeren, kwam met het idee van een maandelijkse workshop, met (ervarings)deskundigen, waarin theorie en praktijk gecombineerd worden, bijvoorbeeld op het gebied van solliciteren.

Hoe in Schiedam jongerenparticipatie vorm te geven. Dat was de vraag de vanuit de gemeente was geformuleerd voor I've got the power. Antwoord: door jeugd te laten meewerken in de organisatie van zaken, jeugd trekt jeugd aan. “En dan niet op zaterdag, maar op maandagmiddag, en dan vrij van school.” En duidelijk zijn, da's ook belangrijk. Problematisch is hoe jongeren de gemeente willen en kunnen bereiken. En bureaucratie, dat is helemaal funest.

Het Wijkondersteuningsteam (WOT) is eveneens nog zeer onbekend bij de jongeren. Jongeren die afwijkend gedrag vertonen weten dus ook de weg naar de teams nog maar heel moeilijk te vinden. “Wat je niet moet doen is tegen iemand zeggen: jij hebt hulp nodig.” In plaats daarvan moet je niet pesten en wel communiceren en je openstellen, zodat vertrouwen kan groeien.

De laatste groep congresdeelnemers die een hun analyse en advies presenteerde, dacht na over studie en beroepskeuze. Jongeren vinden dit moeilijk omdat ze, a, 'te weinig zelfkennis hebben omdat ze hun eigen capaciteiten nog niet goed kennen', en b, 'de wereld om hen heen nog niet goed kunnen beoordelen'. Elementen als armoede en rijkdom, zelfstandigheid of niet, spelen daarin ook een rol. Het voorstel van deze groep: een jongerenpanel instellen, waarin jongeren die zich laten informeren bij bijvoorbeeld bedrijven, informatie uitwisselen aan leeftijdgenoten. Niet te veel volwassenen graag in zo'n netwerk, geen eigenlijk, om de drempels zo laag mogelijk te houden. En het zou een plek moeten zijn waar jongeren van allerlei rang en stand elkaar tegenkomen.

Dus: werk aan de winkel! Talent genoeg...

Met dank aan Darryll Atema