Categorieën

Service

Jonge ambtenaren gesterkt uit Schiedam

Jonge ambtenaren gesterkt uit Schiedam
Nieuws

Jonge ambtenaren gesterkt uit Schiedam

  • Redactie
  • 31-03-2016
  • Nieuws
Jonge ambtenaren gesterkt uit Schiedam

Jessica de Wit, tweede van links


SCHIEDAM - Je gesterkt weten in je werk als ambtenaar. De honderden ambtenaren uit het hele land die vandaag in Schiedam bijeenkwamen, namen dat mee als oogst van een bijzondere dag.

Ze werken voor gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk en vast nog andere overheden , de ruim zeshonderd ambtenaren die vandaag naar Schiedam waren getogen - maar één gemeenschappelijke noemer hadden ze: ze waren allemaal jong.

Een groepje van vijf ambtenaren uit de gemeente Stichtse Vecht is aan het eind van de dag zeer te spreken over The Perfect Fit - Precies op Maat. “Ja, veel geleerd.” In de drie verschillende workshops die ieder volgde, kwam een scala aan onderwerpen aan bod: 'Ontdek je talenten voor passend werk', ''De kunst van storytelling', 'Verdraaide organisaties, terug naar de bedoeling', 'De vervangende grens tussen werk en prive', 'Energy-class', 'Persoonlijk ondernemerschap als DNA', 'Geen stress met het perfecte proces', 'Kickstart, jouw gezonde levensstijl!', 'In zes stappen naar minder moeten en altijd vakantie in je hoofd'. Het idee is helder - er viel wat te leren onder het motto 'Ik leef, ik werk, ik groei'. “Opmerkelijk hoe je, in de workshop die ik volgde, elkaar kunt adviseren terwijl je elkaar niet kent”, zegt een van de vijf dames.

Jessica de Wit is directiesecretaris binnen de gemeente die kernen als Loenen, Maarssen en Breukelen omvat. “Ja, wat ik meeneem is een verhaal van een meneer Hughes, die vertelde over het leren binnen het eerste versus kritisch denken vanuit een tweede systeem waarin je actief bent.” Paul Hughes opende de dag met een plenair verhaal met de titel: Ten Meters of Thinking - The Circle of leadership.

De Wit legt uit: “Van nature ben je in je eerste vertrouwde systeem actief, bijvoorbeeld dat van de gemeente Stichtse Vecht. Je denkt vanuit jouw organisatie en belangen. Maar je moet ook de andere kringen waarin je verkeert meenemen.” Want kokerdenken, ivoren torengedrag, apathie dreigt als je te eenkennig bent.

En wat is dan de les van vandaag? “Het heeft me gesterkt in dat ik anders ben dan de norm en dat ik dat moet blijven. Ik zie en voel dat een nieuwe generatie ambtenaren aan de deuren van gemeenten en andere overheden staat te rammelen. En als we niet binnen worden gelaten, dan komen we wel via het raam!” De Stichtse studeerde 'Complexe Systemen' in een master aan de Erasmus Universiteit en heeft plezier in het doorgronden van systemen, het functioneren van groepen. “De overheid is de club die de belangen van verschillende mensen en groepen afweegt. Daar zit de meerwaarde in, zeker in een snel veranderende wereld als de onze nu. Dat is goed, dat zorgt voor stabiliteit. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen er verstarren, alleen nog hun eigen ding doen, alle risico's mijden.” Ze waakt er voor dat dat ook haar toekomst is, maar is niet zeker dat ze daar aan kan ontsnappen, als ambtenaar. “Wij als jonge mensen”, zegt twintiger De Wit, “moeten er voor zorgen dat we onze eigenheid meenemen en daarmee de organisatie verrijken. Wij groepen op in informele groepen, ik kan de koning twitteren als ik wil. Dat botst met de werkwijze op stadhuizen en ministeries waar eerst gevraagd wordt wat je leidinggevende er van vindt.” Volgens De Wit is het van wezenlijk belang als jonge ambtenaar de eigenheid in te blijven brengen, anders verstarren systemen en groeit de kloof met andere kringen, andere systemen. “Denk aan de wereld van de startups, daar zijn jonge mensen wel in staat om hun informele werkwijze aan te houden.”

Zo werd het dus een dag met verdieping en verrijking. De dames uit de Stichtse Vecht liepen de stad in om daar te gaan eten. Zo was het vandaag een opmerkelijk gezicht in de stad, al die jonge gezichten - en misschien werd Schiedam ook wel een beetje verrijkt. In ieder geval namen de ambtenaren de stad een beetje mee; behalve 'meer fouten maken' en 'vrouwen hebben de beste eigenschappen om de toekomstige leiders te zijn' was ook 'meer jenever gaan drinken' een van de conclusies waarmee de dag werd afgesloten. Met een knipoog: “Want je moet doen wat je leuk vindt en doen waar je goed in bent.” Schiedam hielp de jonge mensen door hen een klein jeneveraandenken mee te geven.