Categorieën

Service

JINC wint Anne-Marie van der Lindenprijs

JINC wint Anne-Marie van der Lindenprijs
Nieuws

JINC wint Anne-Marie van der Lindenprijs

  • Kor Kegel
  • 13-12-2018
  • Nieuws
JINC wint Anne-Marie van der Lindenprijs

Juryvoorzitter Anne-Marie van der Linden met links van haar de drie vertegenwoordigsters van JINC Zorgimpuls

SCHIEDAM – JINC Zorgimpuls heeft drievijfde deel van de Anne-Marie van der Lindenprijs gewonnen: vijftienduizend euro. Het geld wordt ingezet om in drie jaar tijd negenhonderd Schiedamse jongeren van basisschool tot VMBO kennis te laten maken met de zorg. 
JINC richt zich op jongeren die van huis uit minder steun krijgen om werk te vinden. Met TaalTrips, Bliksemstages en sollicitatietraining wil JINC deze jongeren in aanraking brengen met de zorg en zorgprofessionals.

De jongeren zullen in de zorg een heel nieuw jargon leren, waardoor ze hun kennis van het Nederlands verrijken. Ook worden ze getraind in sociale vaardigheden, op een realistische manier die ze motiveert. ,,Maar bovenal,’’ zei juryvoorzitter Anne-Marie van der Linden vanmiddag, ,,voorziet JINC in een behoefte. Er zijn enkele sectoren waar vacatures steeds moeilijker vervuld kunnen worden, omdat er geen gekwalificeerd personeel te verkrijgen is: de horeca, de technische sector en de zorg. In de zorg zullen duizenden vacatures ontstaan. De jury heeft er alle vertrouwen in dat JINC jongeren helpt om een verantwoorde beroepskeuze te maken in de zorg.’’  

JINC reageerde dolblij. ,,Voor de zorg moet je gebakken zijn,’’ zei de woordvoerster. ,,Wij geloven dat een ontmoeting van scholieren met het bedrijfsleven helpt om de jongeren het gevoel bij te brengen in welke sector ze zich het meest thuisvoelen. Omdat het om kinderen gaat uit kansarme milieus, is het nog belangrijker om ze die kennis bij te brengen. Ze krijgen meer perspectief.’’  

De twee andere genomineerden kregen elk vijfduizend euro. Dat zijn Spring Foundation en de Herman Frantsenhuizen, beide gevestigd in Vlaardingen. De jury vond dat de vertegenwoordigers van deze stichtingen niet met lege handen naar huis mochten gaan. ,,Ze zijn niet voor niets genomineerd,’’ sprak Anne-Marie van der Linden.  

In de drie Herman Frantsenhuizen in Vlaardingen vinden mensen met een verstandelijke beperking een veilig thuis met liefdevolle aandacht. De bewoners van deze gezinsvervangende huizen ontvangen individuele begeleiding en verzorging en verpleging. Na hun werk op de sociale werkplaats of na het dagverblijf vinden ze in hun Herman Frantsenhuis gezelligheid en ontspanning. 
De twee huizen aan de Schiedamseweg en het huis aan de Azaleastraat (bij de Van Hogendorplaan) hebben een nieuw project, dat virtuele fietstochten in Vlaardingen omvat. Anne-Marie van der Linden: ,,De bewoners kunnen zich niet zelfstandig door de stad heen bewegen. Naar de sociale werkplaats gaan ze met een busje of een taxi. Maar bewegen vinden we allemaal belangrijk. Met en virtuele fiets kunnen ze bewegen en ondertussen beelden van Vlaardingen zien en herinneringen ophalen. Hoe kun je zo’n verzoek weigeren?’’  

Spring Foundation kreeg net als vorig jaar vijfduizend euro, omdat de stichting zich inspant om kinderen van Vlaardingers onder de armoedegrens waar mogelijk te helpen, bijvoorbeeld met een Sinterklaasfeest, een dagje uit of winterschoenen. De stichting vernieuwt zich en heeft de activiteiten uitgebreid met het verstrekken van winterjassen aan kinderen en een basisset ondergoed voor jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar. ,,Net als vorig jaar hebben we Spring Foundation genomineerd,’’ zei Anne-Marie van der Linden. ,,Niet alleen omdat ze weer nieuwe activiteiten hebben, maar vooral ook vanwege het enthousiasme waarmee deze vrijwilligers zich inzetten om mensen in armoede te ondersteunen. De jury vindt het stuitend dat deze inzet nodig is bij mensen die als het ware om de hoek wonen. Het zou niet zo moeten zijn. Maar Spring Foundation is helaas keihard noodzakelijk.’’  

De prijsuitreiking vond vanmiddag plaats in de Korenbeurs, waar Bibliotheek Schiedam is gehuisvest. Vorig jaar was het in het Stedelijk Museum Schiedam en bibliotheekdirecteur Theo Schilthuizen bood toen al aan om ditmaal het warme interieur van de bibliotheek te gebruiken voor de feestelijke bijeenkomst. 

De Anne-Marie van der Lindenprijs is bedoeld voor (startende) projecten en initiatieven in de zorg- en welzijnssector in de regio’s Nieuwe Waterweg-Noord en Delft, Westland en Oostland. De prijs is in 2015 in het leven geroepen door Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, uit waardering voor de inzet die Anne-Marie van der Linden heeft gehad voor de ouderenzorg in Schiedam en Vlaardingen als bestuurder van de Frankelandgroep.