Categorieën

Service

Jenevermuseum verwerft Dirkzwager-archief

Jenevermuseum verwerft Dirkzwager-archief
Nieuws

Jenevermuseum verwerft Dirkzwager-archief

  • Redactie
  • 22-08-2015
  • Nieuws
Jenevermuseum verwerft Dirkzwager-archief

SCHIEDAM - Het Jenevermuseum heeft het archief van Dirkzwager in huis gehaald. Sinds enige dagen staat naar schatting 43 strekkende meter met logboeken en kasboeken, ordners en ander papiermateriaal, opgeslagen in het depot van het museum bij De Kuyper aan de Buitenhaven.

Het gaat om stukken van voor 1985, in principe alle papieren stukken die de Schiedamse jeneverstoker nog in huis had, verspreid over loodsen en zolders van zijn panden aan de Noordvest en het Groeneweegje. Deze worden geleidelijk aan ontruimd om plaats te maken voor een andere bestemming. De papieren stukken hadden voorrang voor wat betreft zekerstelling en verhuizing, omdat die een goede, liefst geconditioneerde omgeving nodig hebben om de tand des tijds te overleven.

Het gaat om pallets vol met kasboeken, circulaires, handelscorrespondentie, jaarverslagen, fotoboeken en reclamemateriaal. Een gespecialiseerd bureau bracht het totaal al in kaart en kwam tot de conclusie dat het 43 meter zou gaan strekken, indien het geheel in de archiefkasten komt te staan.

Voor het zo ver is, moet het geheel worden schoongemaakt en uitgezocht. Henk Hettinga, de zeer opgetogen conservator van het Jenevermuseum, denkt dat dit wel een 'jaren' kan gaan vergen. “Het is zo veel.” In theorie de hele schriftelijke neerslag van het wel en wee van distillateur Dirkzwager. Het lijkt er op dat het oudste stuk uit 1888 stamt, zo laat Hettinga zien.

Er zitten bijzondere stukken bij. Hettinga zelf is dol op de correspondentie die de distillateur voerde. “Je kunt er heel veel uit afleiden over de jeneverindustrie. Ik kom bijvoorbeeld brieven tegen met andere jeneverstokers waarvan ik nog nooit heb gehoord.” Hettinga zegt ook te genieten van de grafische vormgeving van bijvoorbeeld de briefhoofden.

De vrijwilligers die Hettinga ondersteunen om het archief van het Jenevermuseum op orde te krijgen, zullen er de komende maanden hun handen vol aan hebben. Een deel van het geheel kan gevoeglijk worden weggegooid, zo constateerde de archiefonderzoeker. Dan gaat het om kasboeken, expeditieboeken, giro- en bankboeken. Maar daar tussen zit heel veel dat nooit verloren mag gaan.

De stukken hebben alles met de bedrijfsvoering van Dirkzwager te maken, maar Hettinga trof ook al de nodige rariteiten aan. Wat te denken van een studie, uitgevoerd in opdracht van de Schiedamse afdeling van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel met als titel 'Eventueele annexatie van Schiedam door Rotterdam'?

De stukken zullen in ieder geval een belangrijke basis zijn voor een omvangrijke publicatie over de geschiedenis van Dirkzwager, die zal worden gepubliceerd in een tijdschrift of in boekvorm.

Als eerste zullen de mappen en boeken stuk voor stuk worden doorgenomen. In het depot is al plankruimte gereserveerd, afgesloten van de rest, om de papieren te laten aarden. Als op termijn blijkt dat er bijvoorbeeld geen schimmels in de papieren schuilen, gaan ze naar de echte archiefruimte in het depot, waar een constante lage temperatuur kan worden aangehouden.