Categorieën

Service

Is Lenie Paauwe de oudste Schiedamse ooit?

Is Lenie Paauwe de oudste Schiedamse ooit?
Nieuws

Is Lenie Paauwe de oudste Schiedamse ooit?

  • Redactie
  • 05-12-2018
  • Nieuws
Is Lenie Paauwe de oudste Schiedamse ooit?

Lenie Paauwe toen ze 105 werd

SCHIEDAM -  Lenie Paauwe-Groenewoud vierde op 22 november voor de honderdzesde keer haar verjaardag. Terwijl ze aan haar honderdzevende levensjaar is begonnen, is zij de oudste inwoner van Schiedam. Met afstand.

De stad telt nu negentien eeuwelingen, waarvan zestien vrouwen en drie mannen. De meesten van hen zijn honderd jaar. Want behalve de 106-jarige Paauwe en de honderdjarigen kent Schiedam nog twee vrouwen en een man die bij hun laatste verjaardag 101 kaarsjes mochten uitblazen, zo blijkt uit opgave van de gemeente.

Dat is helder. Moeilijker te beantwoorden is de vraag of mevrouw Paauwe de oudste inwoner is die Schiedam ooit heeft gehad. Het heeft er veel van weg. Om de vraag met zekerheid te beantwoorden gaat het er dus om of de oudste man of vrouw van Schiedam, geboren voor 22 november 1912, 106 jaar werd.

62.282 op 1-1-1940

De Schoonhovense Courant schreef op 27 maart 1901: "Den oudste inwoner van Schiedam is gisteren in den ouderdom van 101 jaar en 7 maanden overleden. Tot enkele weken voor zijn dood was de overledene nog helder van geest en bezig in zijn bedrijf van vleeshouwer."

Het Leidsch Dagblad schreef op 13 februari 1941: "De oudste inwoner van Schiedam vierde gisteren zijn `103de verjaardag. De 103-jarige, die nog een goede gezondheid geniet, is drager van het Atjeh-kruis 1873-1890. De burgemeester van Schiedam, mr. dr. F.L.J van Haaren, kwam den jarige feliciteeren." Dat gebeurde in Vrijlands woning in de Hoofdstraat. Als hij de hongerwinter heeft gehaald, is hij dus ouder geworden van mw. Paauwe nu is, maar die kans lijkt niet groot.

Ook is bekend dat op 28 juni 1962 'de oudste inwoner van Schiedam, de heer L. Suttorp', 101 jaar oud werd. Al met al is het voer voor genealogen en mensen die graag een archief induiken om te achterhalen of Schiedam ooit eerder voor 22 november een 106-jarige heeft gekend. De redactie houdt zich aanbevolen om te horen wie er weet heeft van Schiedammers die, laten we zeggen 102 jaar of ouder zijn geworden. Wie?