Irado wil hergebruik bouw- en sloopafval

12-12-2018 Nieuws Kor Kegel

Irado scheidt zo veel mogelijk afvalstromen

SCHIEDAM – Irado benadert bouw- en sloopbedrijven in en rond Schiedam, Vlaardingen en Rozenburg over een hergebruik van afval. Ook bouwmarkten en vastgoedeigenaren worden benaderd om te bevorderen dat bouw- en sloopafval apart kan worden gehouden van de totale afvalberg. 
Er zijn op dit gebied al initiatieven, zelfs op marktplaatsen, maar de gemeente Schiedam en Irado willen nagaan of ze zelf bouwmaterialen kunnen inzamelen voor de recycling. Dat schrijft het gemeentebestuur aan de gemeenteraad van Schiedam.  

In de milieustraten van Irado scheiden de bezoekers het grof afval in meerdere afvalstromen, zo ook aan de Fokkerstraat in Schiedam. Meer dan tachtig procdent van dat afval wordt gerecycled. Er is de veronderstelling dat vooral ook bouw- en sloopafval voor een flink deel herbruikbaar is en vermoedelijk gaat het om grote volumes. 
De zorgplicht van de gemeente betreft huishoudelijk afval, maar het gemeentebestuur wil daarnaast bijdragen aan de circulaire economie. Het verkleinen van de afvalberg en vooral ook het benutten van afval als ‘grondstof’ voor nieuwe materialen heeft de gemeente en Irado gestimuleerd tot nader onderzoek.